Direct naarhoofdmenu / zoekveld
Home / Deelspecialisme... / Poeppoli Rotter...

Poeppoli Rotterdam

In het Maasstad Ziekenhuis is speciale aandacht voor kinderen die ontlastingsproblemen hebben. In 1990 is vanuit de afdeling kindergeneeskunde een samenwerking met GZ psychologe Els van Everdingen opgestart. Sinds 2003 is Dr. Michael Groeneweg als kinderarts actief met de Poeppoli Rotterdam. In de loop der jaren is een ruime ervaring en expertise opgebouwd.

poeppoli logoIeder kind heeft wel eens last met de stoelgang. Het poepen doet pijn, het lukt niet, het is te dun of juist veel te hard, of ze hebben een vieze broek.

Voor sommige kinderen is het een dagelijks probleem. Zij verliezen ontlasting in hun broek of hebben moeite met poepen. Soms maanden- tot jarenlang. Voor die kinderen is er de poeppoli Rotterdam van het Maasstad ziekenhuis. Ruim 75% van de kinderen die hier komen, zijn vaak binnen 3 tot 6 maanden grotendeels van hun klachten af.

Team

Kinderen die langer dan 6 maanden klachten hebben van verstopping, ouder zijn dan 5 jaar en/of onbewust ontlasting verliezen, kunnen meestal binnen vier weken op de poeppoli terecht. Het team van de poeppoli bestaat uit een kinderarts, een continentietherapeute en een GZ-psycholoog Mw. Els van Everdingen. Een adequate behandeling is mogelijk doordat het probleem met het gehele team wordt aangepakt. Dat wordt ook wel de multidisciplinaire behandelingsmethode genoemd.

 

Els van Everdingen adviesbureau voor ontlastingsproblematiek

 

Voor meer informatie over psychologische begeleiding: http://www.elsvaneverdingen.nl/

Gespecialiseerd in gedragsproblemen

Het komt voor dat kinderen met poepproblemen ook gedragsproblemen hebben. Denk aan de kinderen met ADD/ADHD of autistiforme stoornissen. Deze kinderen vereisen een intensieve behandelmethode. De poeppoli Rotterdam is hierin gespecialiseerd.


Behandelstap 1

Elke nieuwe patiƫnt voor de Poeppoli Rotterdam wordt eerst gezien door de kinderarts. Aan de hand van gegevens uit het verleden, het gesprek met ouders (en kind), en aan de hand van het lichamelijk onderzoek wordt afgewogen of aanvullend medisch onderzoek nodig is. Meestal is dit niet het geval, en kan de behandeling starten.

 

De eerste stap van de behandeling bestaat uit toilettraining, het bijhouden van een poepdagboek, adviseren over voeding en vochtinname, gedragsadviezen en uitleg over gebruik van medicatie.

 

De continentietherapeute begeleidt met name deze eerste stap.

De kinderarts zal uw kind laxeermiddelen voorschrijven en informatie inwinnen bij andere hulpverleners.

Behandelstap 2

Als het poepprobleem onvoldoende onder controle komt, vindt uitgebreid teamoverleg plaats en zal ook de GZ-psycholoog gevraagd worden uw kind mee te behandelen. Uitgebreid aanvullend onderzoek door de kinderarts is zelden nodig, aangezien het ontlastingsprobleem bijna nooit een lichamelijke oorzaak heeft.

Contactgegevens

Als u vragen heeft of een afspraak wil maken dan kunt u ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 010-291 2273. U kunt de medewerkers van de Poeppoli Rotterdam ook altijd een e-mail sturen via poeppoli@maasstadziekenhuis.nl.


Zoeken