Internist-nefroloog Reinout en dialyseverpleegkundige Roswietha over de zorg voor patiënten met nierfalen

In het Maasstad Ziekenhuis bieden we speciale zorg voor patiënten met nierfalen. Zorg die je niet in elk ander ziekenhuis kunt krijgen. Dit noemen we ook wel topklinische zorg. De zorg voor nierfalen vindt plaats op de polikliniek Interne Geneeskunde, de klinische afdeling Nefrologie en op het Dialysecentrum. Internist-nefroloog Reinout Swart en dialyseverpleegkundige Roswietha vertellen in dit artikel over hoe ze het vinden om hier te werken.

Op elkaar bouwen
Als nefroloog is Reinout betrokken bij alle stappen van de behandeling die een patiënt doorloopt. En hij stelt het behandelplan op. Als dialyseverpleegkundige is Roswietha met allerlei processen rondom de dialysebehandeling bezig, denk hierbij aan het opbouwen van de dialysemachine en het aanprikken van de patiënt. “Tijdens de dialysebehandeling houd ik de vitale waardes van de patiënt in de gaten en monitor ik diverse parameters op de machine. Ik houd zorgvuldig in de gaten hoe de patiënt zich voelt en of de patiënt de behandeling goed doorloopt.”

Een goede samenwerking tussen een dialyseverpleegkundige en nefroloog is van groot belang. “Onze nefrologen lopen één keer per week visite bij de patiënt. Als verpleegkundige houd ik het zorgdossier bij van de patiënt. Ik heb zelf het meeste contact met de patiënt, dus op die momenten probeer ik goed te onderscheiden welke informatie relevant is voor de arts. We bespreken de actuele situatie van de patiënt, denk hierbij aan bloeduitslagen, lopende onderzoeken etc. Dit vergt van mij een zorgvuldige voorbereiding, zodat de samenwerking tussen mij en de arts voorspoedig verloopt”, vertelt Roswietha.

Reinout vult aan: “Een nefroloog is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het medisch beleid. Dit omvat het behandelplan inclusief dialysevoorschrift. In dit voorschrift staat onder andere beschreven welk type behandeling de patiënt krijgt, de duur van de behandeling en de samenstelling van de vloeistof die wordt toegediend.  De verpleegkundigen zijn hierin uitvoerend en hebben daarin hun eigen expertise. Dialyseverpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het hele zorgproces. Het is niet alleen het uitvoeren van de behandeling, maar er zitten ook iedere dialyse diverse beslismomenten in. Hoeveel vocht gaan we deze sessie uit het lichaam onttrekken? Is dat haalbaar? Er kunnen tijdens de behandeling ook complicaties optreden. Het grootste deel van de tijd is er geen nefroloog aanwezig op de zaal en doen de dialyseverpleegkundigen en dialyseassistenten het samen.”


Internist-nefroloog Reinout en dialyseverpleegkundige Roswietha

Twee dialysecentra
De hemodialysebehandelingen worden op 2 locaties uitgevoerd, in het Maasstad Ziekenhuis en in het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC). Een deel van de medewerkers van het Dialysecentrum in het Maasstad Ziekenhuis zijn ook werkzaam in het SMC en andersom. De locaties verschillen best wel van elkaar. In het Maasstad Ziekenhuis is per shift plaats voor ongeveer 37 patiënten. Daarnaast zijn er ook plaatsen beschikbaar op de Eerste Hart Hulp, Intensive Care en de verpleegafdeling Nefrologie. In het SMC zijn dit 10 plekken. “Ik vind de afwisseling leuk. Ik hou van de reuring en de complexe zorg in het Maasstad Ziekenhuis en anderzijds vind ik de kleinschalige setting prettig in het SMC. In het SMC zijn we meer een zelfsturend team en hangt er een sfeer van ons kent ons”, zegt Roswietha.

Individuele behoefte van de patiënt  
Beiden vertellen ze dus vol enthousiasme over hun werk op het Dialysecentrum. Maar wat vinden ze écht het belangrijkste in hun werk? Reinout: Het vertrouwen van de patiënt in het behandelteam is belangrijk. Dialysepatiënten hebben een chronische aandoening en ondergaan bij ons vaak een langdurige en intensieve behandeling. Daarnaast hebben zij vaak meerdere bijkomende ziekten. Tijdens het gehele traject moet de patiënt veel keuzes maken. We proberen onze patiënten daarin zo goed mogelijk te begeleiden en zorg op maat te bieden, dit doen we door te kijken naar wat voor hen belangrijk is. We maken daarbij ook gebruik van keuzehulpen om ze goed over de mogelijkheden te informeren. Desondanks maakt de hoeveelheid, vaak ingewikkelde, informatie het juist onoverzichtelijk. Ze laten zich dan graag adviseren door een behandelteam die zij 100% vertrouwen.” Hij vervolgt: “De ervaring van hun ziekte hangt voor patiënten sterk af van de ervaren aandacht en kwaliteit van zorg. We proberen laagdrempelig benaderbaar te zijn voor onze patiënten en hen waar mogelijk te ontzorgen. Uiteraard stimuleren we wel de zelfstandigheid van de patiënt.”

Roswietha zegt hierover: “Wat ik belangrijk vind is een tevreden patiënt. Daar doe ik echt moeite voor. Mensen komen niet voor hun plezier 2 à 3 keer per week naar het ziekenhuis. Ik probeer altijd te kijken naar de individuele behoefte van de patiënt. Een luisterend oor kan bijvoorbeeld al veel betekenen. Daarnaast vind ik een goede sfeer op de afdeling belangrijk. Ik vind het waardevol dat er ruimte is om lastige casussen met collega’s te bespreken. Ook de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling ervaar ik als fijn. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen in verschillende werkgroepen, congressen bijwonen en cursussen volgen en er zijn diverse doorgroeimogelijkheden.”

Nierfalen is één van de topklinische functies van het Maasstad Ziekenhuis. Een topklinische functie betekent dat je als ziekenhuis zorg aanbiedt die je niet in elk ander ziekenhuis kunt ontvangen. Kijk meer informatie over de topklinische zorgfuncties van het Maasstad Ziekenhuis op https://www.maasstadziekenhuis.nl/stz/.