Tinnitus spreekuur

In het Maasstad Ziekenhuis is er een tinnitus spreekuur op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO). Voor patiënten met vermoeden op tinnitus is er 1 keer in de 2 weken op woensdag een spreekuur samen met een tinnitus therapeut.

Iemand met tinnitus of oorsuizen hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, brommen en zoemen. Deze geluiden kunnen verschillen van hard tot zacht, van hoog tot laag, van altijd tot af en toe. Ze kunnen hoorbaar zijn in 1 oor of in 2 oren.

Oorsuizen: er is wat aan te doen!

Eén op de vijf mensen in ons land kan tinnitus hebben, maar niet iedereen heeft daar echt hinder van. De personen die dat wel hebben, gaan op zoek naar zorgverleners die hen kunnen afhelpen van het irritante oorsuizen.

Het is een misverstand om te denken dat er niets aan te doen is. Vandaar dat er een spreekuur is gestart samen met een tinnitus therapeut om samen deze patiëntengroep te helpen. In meer dan de helft van de gevallen worden de patiënten geholpen met geluidsverrijking of ze leren om te gaan met hun klachten. Sommigen willen overigens gewoon weten dat er niets ernstigs met ze aan de hand is.

Omgaan met klachten en vervolgtraject

Tijdens het spreekuur proberen we er achter te komen waarom de mensen last hebben van de klacht om vervolgens te bepalen wat we eraan kunnen doen. Tinnitus kan samen gaan met ernstige slechthorendheid, lawaaibeschadiging, bijvoorbeeld door werk als straatmaker, muzikant of door veelvuldig bezoek aan de disco. Doel van het spreekuur is mensen te leren omgaan met de klacht, uitleg en inzicht te geven en te bepalen of verdere behandeling geschikt is. De KNO-arts kijkt of er fysieke klachten de reden zijn voor de tinnitus, stelt de diagnose en bepaalt het vervolgtraject.

Er vindt altijd een anamnese, gehooronderzoek en audiologisch onderzoek plaats. Een patiënt die het spreekuur bezoekt, wordt getest met behulp van de tinnitus handicap score. De score brengt in beeld hoe erg de patiënt de klacht ervaart in het dagelijks functioneren. De scores van de test bepalen of een tinnitus maskeerder uitkomst kan bieden. Dit is een combinatietoestel met zowel de functie van een hoortoestel als maskeerder. Hiermee kan je de hersenen leren aan de ruis te wennen. Verder kan besloten worden tot cognitieve gedragstherapie. Soms is er een combinatie van beide.

Doorverwijzing

Als de huisarts heeft uitgesloten dat een ernstige psychiatrische aandoening of chronische hyperventilatie de oorzaak is van onhoudbaar oorsuizen, kan hij doorverwijzen naar het tinnitus spreekuur.