4. Diagnose

(verdenking) Multipel myeloom

In een gesprek (ongeveer één week na het laatste onderzoek) met de behandelend specialist worden de uitslagen van de onderzoeken met u besproken. Afhankelijk van de uitslagen wordt het vervolgtraject samen met u bepaald.

Informatie

Het internet en verhalen van andere mensen kunnen voor veel ongerustheid zorgen. Maar slechte ervaringen bij een ander hoeven u niet te overkomen. Vertrouw op wat de specialist en de (oncologie)verpleegkundige van het Maasstad Ziekenhuis u hebben verteld. Betrouwbare internetsite zijn:

Ziektebeeld multipel myeloom

In het beenmerg van de mens bevinden zich stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de bloedaanmaak. Een stamcel uit het beenmerg maakt 3 verschillende bloedcellen:

  • rode bloedcellen (erytrocyten) - zijn nodig voor transport van zuurstof door het lichaam;
  • bloedplaatjes (trombocyten) – dragen bij aan de bloedstolling en korstvorming;
  • witte bloedcellen (leukocyten) – zorgen voor de afweer.

Plasmacellen, zoals bij multipel myeloom, ontstaan uit bepaalde witte bloedcellen, zogenaamde B-lymfocyten of B-cellen. Eenmaal uitgerijpt maken plasmacellen antistoffen aan (immuunglobulinen). Deze antistoffen zijn belangrijk voor onze afweer.

Woekering plasmacellen

Doordat bij multipel myeloom een te veel (een 'kloon') van maar 1 soort plasmacellen ontstaat, wordt er meestal ook een te veel van 1 soort antistoffen aangemaakt. Dit wordt een monoklonaal eiwit, M-proteïne genoemd. Een oudere naam die nog veel gebruikt wordt is 'paraproteïne'. Behalve dat het monoklonale eiwit in het bloed te zien is, kan een deel van dit eiwit ook in de urine worden aangetroffen. Dit wordt dan het Bence-Jones-eiwit genoemd.

Het te veel van dit ene type plasmacellen in het bloed en beenmerg kan verschillende symptomen geven. Dit komt onder andere doordat de kwaadaardige cellen in het beenmerg de gezonde cellen verdringen. Hierdoor schieten de rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes in het bloed tekort. Daarnaast kan het bloed, door het te veel aan immuunglobulinen, stroperig worden. Dit kan klachten als benauwdheid, hoofdpijn of verminderd zicht veroorzaken. Ook kan er door ophoping van de kwaadaardige cellen in het beenmerg botaantasting optreden, wat pijnlijk kan zijn.

  1. Verwijzing
  2. Polikliniek Bezoeken
  3. Onderzoek
  4. Diagnose
  5. Behandeling
  6. Nazorg