Aambeien

Aambeien

Aambeien (hemorrhoïden) zijn zwellichaampjes in de endeldarm. Iedereen heeft een aantal van deze zwellichaampjes. Deze hebben als functie de anus af te sluiten. De zwellichaampjes kunnen gaan verzakken, tot zelfs buiten de anus.

Mogelijke onderzoeken bij Aambeien

Betrokken afdelingen en vakgroepen


  • Als er veel druk op de zwellichamen komt, kunnen ze uitrekken, 
    uitzakken en zelfs naar buiten puilen. Dat kan een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel geven.
  • Door stuwing van bloed, kunnen aambeien gemakkelijk gaan bloeden. Ook kan er zich een bloedstolsel vormen in adertjes in de huid rond de anus. Dat is uitwendig voelbaar en pijnlijk. Het wordt een getromboseerde (gestolde) aambei genoemd.
  • Vooral een gebrek aan voedingsvezels en vocht in ons eten, waardoor de ontlasting te dik en te hard wordt, zorgt voor drukverhoging tijdens de stoelgang. Ook veel zitten, onvoldoende lichaamsbeweging en een te hoog lichaamsgewicht kunnen daaraan bijdragen.
  • Het eten van voldoende voedingsvezels (zemelen, bruinbrood, enzovoorts) en het drinken van voldoende vocht (2 liter per dag) zorgen voor een zachte en regelmatige stoelgang. U hoeft dan minder te persen en voorkomt daardoor klachten van aambeien.
  • Voelt u aandrang, stel dan het toiletbezoek niet te lang uit. Wanneer u regelmatig naar het toilet gaat, voorkomt u ook dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden.
  • Zorg verder voor wat meer beweging en probeer zo nodig wat af te vallen.

Bij de meeste mensen met aambeienklachten helpen deze maatregelen en leefregels. Blijft u klachten houden, dan is verdere behandeling nodig.