Terug

Aangezichtsverlamming

De aangezichtszenuw (nervus facialis) zorgt voor de gelaatsexpressie (mimiek) van het aangezicht. Daarnaast bestuurt deze zenuw ook gedeeltelijk de traanuitscheiding, de smaak en het beschermingsmechanisme tegen hard geluid in het oor. Uitval van deze zenuw kan gedeeltelijk of volledig zijn.

Oorzaken van aangezichtsverlamming

Oorzaken van een aangezichtsverlamming kunnen onder andere zijn:

Oorzaken van een aangezichtsverlamming kunnen onder andere zijn:

  • Oorontsteking.
  • Schedelletsel of letsel na operatie, bijvoorbeeld aan het oor of aan de speekselklier.
  • Het gordelroosvirus (herpes zoster oticus). Hierbij zijn blaasjes, zoals bij waterpokken, zichtbaar in oorschelp en omgeving. De verlamming is vaak pijnlijk en gaat soms gepaard met gehoorverlies en evenwichtsstoornissen.
  • Een tumor die op de zenuw drukt. Hierbij treedt de verlamming dikwijls
    zeer geleidelijk op.
  • De zogenaamde tekenbeetziekte (ziekte van Lyme).

Bij de grootste groep patiënten wordt er echter geen duidelijke verklaring gevonden voor de verlamming. We spreken dan van een zogenaamde idiopathische facialis parese. Ook wel de verlamming van Bell genoemd. Een verlamming kan ook optreden als gevolg van een beroerte. Opvallend hierbij is dat de mondhoek kan hangen, maar dat de wenkbrauw altijd goed kan worden opgetrokken.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.