Anafylaxie

Anafylaxie (ook wel anafylactische shock genoemd) is een ernstige overgevoeligheidsreactie van het lichaam die soms voorkomt bij allergische reacties. Deze reactie dient een tijdige en adequate behandeling te krijgen, want een onbehandelde anafylaxie kan fatale gevolgen hebben.

Anafylaxie treedt soms al binnen een paar minuten op nadat het lijf met een allergeen* in aanraking is gekomen. Een bekend voorbeeld hiervan is een pinda-allergie of een allergie voor wespensteken. 

Symptomen die op kunnen treden bij een anafylaxie zijn bijvoorbeeld: galbulten, zwelling van mond en keelholte, benauwdheid, geïrriteerde slijmvliezen, roodheid en flauwvallen door een bloeddrukdaling. 

Wanneer u vermoedt dat u een (ernstige) allergische reactie hebt (anafylaxie) twijfel dan niet en bel direct 112. Er is medische hulp nodig en medicatie om ervoor te zorgen dat de allergische reactie zo snel mogelijk stopt.

Daarna is het van het grootste belang om uit te zoeken wat de oorzaak was van de allergische reactie. Hiervoor kan u terecht op onze polikliniek. Samen met u wordt er gekeken hoe deze reactie in de toekomst voorkomen en/of behandeld kan worden. 

* Voorbeelden van allergenen zijn bestandsdelen in voedsel (ei, melk, pinda’s, noten), medicijnen of insecten gif.

Allergologie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z Kosten en vergoedingen Informatie over betaling van ziekenhuiszorg