Artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Slijtage is eigenlijk niet het juiste woord, het is het gevolg van het verloren gaan van kraakbeen, waarmee de uiteinden van botten zijn bekleed.

Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner en zachter. In het reparatieproces wordt aan de randen van het gewricht extra bot afgezet. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Dit leidt tot pijn, stijfheid, functiebeperking en soms ook tot ontsteking in de aangedane gewrichten. Helaas treedt er geen herstel van het kraakbeen op.

Artrose kan verschillende oorzaken hebben:

  • veroudering 
  • overgewicht
  • langdurige overbelasting
  • zware blessure

Artrose en bewegen

Pijnstillers kunnen de klachten soms verbeteren. Maar bewegen en een gezond gewicht zijn ook belangrijk. Een gezond gewicht verkleint de kans op artrose en beperkt de klachten die u ervaart ten gevolge van artrose. Verantwoord bewegen versterkt de spieren en pezen rondom uw gewrichten. Het helpt u af te vallen bij overgewicht of om op gewicht te blijven. Sterkere spieren en pezen zorgen voor betere ondersteuning en schokdemping van uw gewrichten. De pijn neemt daardoor meestal af. Ook helpt bewegen uw kraakbeen in goede conditie te houden. Dat uw gewrichten slijten door beweging is dus niet juist.

 

Wilt u meer weten over de aandoening artrose, dan kunt u dit hier vinden op de website van ReumaNederland.

Wilt u meer weten?

Reumatologie en Klinische immunologie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z Kosten en vergoedingen Informatie over betaling van ziekenhuiszorg