Terug

Beroepsastma

In een aantal beroepen kan blootstelling aan bepaalde stoffen een vernauwing van de luchtwegen geven. Deze beroepsastma komt onder andere voor in de gezondheidszorg, de broodbakkers-industrie, de plastic- en kunstofverwerkende industrie en onderzoeksinstituten waar met laboratoriumdieren wordt gewerkt.

 

Oorzaken

Door overgevoeligheid voor stoffen op het werk raken de luchtwegen geïrriteerd en kunnen astmatische symptomen optreden. Zo wordt bakkersastma veroorzaakt door...

Door overgevoeligheid voor stoffen op het werk raken de luchtwegen geïrriteerd en kunnen astmatische symptomen optreden. Zo wordt bakkersastma veroorzaakt door tarwemeel en het schimmelenzym alfa-amylase, dat gebruikt wordt om de gisting te versnellen. Het zijn hierbij vooral de deegmakers in de broodbakkers-industrie die het meest met deze stoffen in aanraking komen.

Mensen die in hun beroep veel lassen kunnen beroepsastma ontwikkelen door het soldeerstofje colofonium, dat uit hars van dennenbomen afkomstig is. Een klein beetje van deze harsdampen kan al kortademigheid veroorzaken.

Bekende chemische verwekkers van beroepsastma zijn di-isocyanaten, stoffen die gebruikt worden bij de productie van onder andere schuimrubber, plastic, verfproducten en kleefstoffen. Behalve beroepsmatig gebruik, kunnen natuurlijk ook hobbyisten die omgaan met deze stoffen beroepsastma ontwikkelen.

Het werken met proefdieren in laboratoria is ook een veelvoorkomende oorzaak voor astma. In de huid of de urine van ratten, muizen, cavia's, en konijnen zitten eiwitten die een allergische reactie opwekken. Vaak komt de reactie pas na maanden blootstelling tot uiting.

Diagnose

Omdat het een tijd kan duren voordat symptomen optreden, is het moeilijk om de diagnose beroepsastma te stellen. Ook is het vaak moeilijk om vast te leggen...

Omdat het een tijd kan duren voordat symptomen optreden, is het moeilijk om de diagnose beroepsastma te stellen. Ook is het vaak moeilijk om vast te leggen welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor de hypergevoelige reactie van de luchtwegen.

Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en mondkapjes kan blootstelling aan de risicovolle stoffen beperkt worden. Neem, zodra u last heeft van benauwdheid door vermoedelijk stoffen op het werk, contact op met een bedrijfsarts of uw huisarts. Zij kunnen u verder helpen.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.