Beroerte (CVA)

Beroerte (CVA)

Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Letterlijk vertaald 'een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.

Ieder jaar krijgen ongeveer 41.000 mensen in Nederland voor de eerste keer een beroerte. Dat zijn meer dan 100 personen per dag. Soms treedt na een beroerte blijvende hersenbeschadiging op.

Mogelijke onderzoeken bij Beroerte (CVA)

Mogelijke behandelingen bij Beroerte (CVA)

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.

Een herseninfarct komt het meeste voor, ongeveer 80%. Bij een herseninfarct wordt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel, of er is een bloedvat in de hersenen dichtgeslibd.  

Bij een hersenbloeding scheurt of knapt er een bloedvat in de hersenen. Dit kan gebeuren doordat de vaatwand verzwakt is door slagaderverkalking of sterk uitgerekt is. Het bloed hoopt zich dan op in de hersenen waardoor het hersenweefsel afsterft, doordat het geen bloed meer krijgt dat voorzien is van zuurstof en voedingsstoffen.

Als de klachten maar kort blijven, noemen we dit een TIA. Een TIA wordt ook wel een voorbijgaande beroerte genoemd.

De verschijnselen duren meestal kort: van een aantal minuten tot een kwartier.

Een TIA ontstaat als de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk wordt verstoord. De hersenen krijgen dan geen zuurstof en voeding meer en er treden uitvalklachten op, zoals een halfzijdige verlamming of een spraakstoornis.

Welke klachten iemand heeft en hoe ernstig die zijn, hangt af van het gebied waar de doorbloedingsstoornis optreedt.

Een TIA kan een begin zijn van een beroerte. Door het nemen van de juiste maatregelen kan de kans op een beroerte met blijvende gevolgen worden verkleind.

Bij een beroerte kunnen verschillende klachten optreden. De belangrijkste symptomen van een beroerte zijn:

  • plotseling wartaal uitspreken, niet meer uit woorden kunnen komen of moeilijk spreken.
  • dubbelzien, wazig zien of blindheid van linker- of rechteroog.
  • krachtverlies of verlamming van één arm en/of been.
  • een scheeftrekkend gezicht, afhangende mondhoek.
  • een plotselinge combinatie van hevige duizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen.
  • zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak.

Let op Deze symptomen kunnen zich in verschillende combinaties voordoen en zijn een aanwijzing voor zowel een beroerte als een TIA. Bij een TIA verdwijnen deze symptomen weer binnen een half uur.

Het is belangrijk om zowel bij een beroerte als bij een TIA direct hulp te zoeken. Hoe sneller onderzoek en behandeling kan worden gestart, hoe beter. U wordt direct op een professionele manier geholpen door een team van ervaren specialisten. 

  • Hoge bloeddruk: Het hebben van een (langdurige) hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van een CVA. Een hoge bloeddruk geeft beschadiging aan de binnenzijde van de bloedvaten, deze beschadiging geeft aanleiding tot het ontstaan van aderverkalking (atherosclerose). Daarnaast is een hoge bloeddruk en belangrijke risicofactor voor het ontstaan van een hersenbloeding, door de verhoogde druk in de bloedvaten kan een bloedvat scheuren.
  • Hoog cholesterol: Cholesterol kan zich vastzetten op de beschadigde binnenzijde van de bloedvaten en op deze manier aderverkalking veroorzaken. Het risico op samenklontering van het bloed neemt daardoor toe.
  • Diabetes (suikerziekte): Bij diabetes kunnen bloedvaten sneller beschadigd raken, dit verhoogt het risico op atherosclerose (vernauwing van bloedvaten). Diabetes dient behandeld te worden waarbij een normale glucose waarde in het bloed wordt nagestreefd.
  • Roken: Roken beschadigt de binnenzijde van uw bloedvaten, waardoor aderverkalking eerder ontstaat. Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk en een stijging van de cholesterolwaarden in het bloed. Het advies is daarom om te stoppen met roken.
  • Overgewicht: Hierdoor is er een verhoogd risico op hoge bloeddruk, diabetes mellitus, en hoog cholesterol
  • Verhoogd alcoholgebruik: Hierdoor kan de bloeddruk gaan stijgen, maar het kan ook hartritmestoornissen geven.
  • Atriumfibrilleren/hartklep gebreken: Hierdoor kan er bloed in het hart achterblijven en neigt tot stolling.

De gevolgen van een beroerte verschillen van patiënt tot patiënt. Dit is afhankelijk van het deel van de hersenen dat is beschadigd en de hoeveelheid weefsel dat is beschadigd. Patiënten kampen vaak met zowel lichamelijke als geestelijke stoornissen. Na zo'n 2 jaar is er weinig verbetering meer merkbaar, maar kan een patiënt nog wel beter leren omgaan met de overgebleven beperkingen. 

De zeer uiteenlopende gevolgen van een beroerte kunnen worden verdeeld in:

  • lichamelijke, emotioneel/gedragsmatige gevolgen: onder andere geen rem op emoties, depressie).
  • cognitieve gevolgen: hiermee wordt bedoeld: trager denken, geheugenzwakte, afasie (problemen met taal, spreken, lezen en schrijven), apraxie (moeite met meervoudige handelingen), neglect (een linker- of rechterhelft van het lichaam verwaarlozen), agnosie (niet meer herkennen van personen of voorwerpen).

De CVA-consulent begeleidt de patiënt die opgenomen is met een beroerte en coördineert de nazorg.

Tijdens de opname wordt er met de verschillende afdelingen samen (multidisciplinair) bekeken welke nazorg u nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u naar huis gaat en thuiszorg krijgt of opgenomen wordt in het verpleeghuis voor een periode van revalidatie.

Afspraak maken / bereikbaarheid

De CVA-consulent is te bereiken op telefoonnummer (010) 291 40 90 of (010) 291 40 91.

Taken

De CVA-consulent:

  • bespreekt de nazorg met de patiënt en de familie;
  • adviseert welke nazorg er nodig is;
  • legt de procedure voor thuiszorgindicatie of verpleeghuisindicatie uit;
  • zorgt ervoor dat de kwaliteit en continuïteit van de zorg optimaal wordt bereikt.

Verpleeghuis

Veel van onze patiënten gaan naar het Laurens Intermezzo voor de revalidatieperiode. Dit verpleeghuis is onderdeel van de Rotterdam Stroke Service. CVA-ketenzorg is een regionale zorgketen voor patiënten met een beroerte, waar de deskundige zorg gewaarborgd wordt in alle fasen van de aandoening.

Nazorgspreekuur

Gelukkig gaan ook veel van onze CVA-patiënten na opname weer naar huis. De patiënt komt na 6 weken bij de neuroloog op controle, dit is aansluitend op het nazorgspreekuur.

Het nazorgspreekuur is vooral gericht op het signaleren van cognitieve en emotionele problemen en op problemen die ontstaan zijn als gevolg van persoonlijkheids- en gedragsveranderingen waardoor de patiënt moeilijker functioneert in de thuissituatie. U kunt er met al uw vragen terecht, dit geldt ook voor uw naasten. De problemen worden altijd met de neuroloog besproken.

De consulent kan u verwijzen naar maatschappelijk werk, huisarts of de patiëntvereniging.

Meer weten?