Brandwonden

Brandwonden

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid. De beschadiging komt door warmte zoals vuur of een hete vloeistof. Ook kunt u brandwonden krijgen door in aanraking te komen met elektriciteit of een chemische stof.

Mogelijke behandelingen bij Brandwonden

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Ontmoet uw zorgverleners

Ons team van deskundige artsen en zorgverleners staat klaar om u te helpen. We doen ons best om u goede zorg te geven en te luisteren naar uw behoeften en wensen.

Bekijk ons team

Soorten brandwonden

Hoe ernstig uw brandwond is, hangt af van de

  •         Grootte brandwond.
  •         Diepte brandwond.
  •         Plaats brandwond.

Brandwonden kun je verdelen in drie categorieën: een eerstegraads verbranding, een tweedegraads brandwond en een derdegraads brandwonden.

Bij een eerstegraads verbranding is de huid alleen rood en pijnlijk. Alleen de bovenste laag van uw huis is beschadigd. Deze brandwond geneest vanzelf. U hoeft niet naar het ziekenhuis.

Bij een ondiepe tweedegraads brandwond is de middelste laag van de huid beschadigd. De wond is rood, nat en doet pijn. U kunt een blaar krijgen.

 Bij een diepe tweedegraads brandwond is de middelste laag van de huid ernstig beschadigd. De wond is vaak rood of wit van kleur, nat en doet veel pijn.

Een tweedegraads brandwond behandelen we met een zalf of een speciaal verbandmiddel. De brandwond is binnen 2 of 3 weken genezen.

Bij een derdegraads brandwond is de huid helemaal beschadigd. Deze brandwonden genezen alleen door een huidtransplantatie.

Als u een grote brandwond heeft, meerdere brandwonden heeft of een tweede- of derdegraads brandwond heeft op uw gezicht, handen, voeten, geslachtsorganen, perineum of bij grote gewrichten, kan het zijn dat u wordt opgenomen op het Brandwondencentrum. Minder ernstige of kleinere brandwonden behandelen we op de Brandwondenpolikliniek.