Carpall Boss

Tussen de handwortelbeenderen en de middenhandsbeenderen van de wijsvinger en de middelvingers bevinden zich twee gewrichten (CMC2 en CMC3 gewricht).

Deze twee gewrichten bevinden zich op de handrug, ongeveer 3 cm voorbij de pols richting de wijs- en middelvinger. Deze gewrichten bewegen slechts minimaal. Door een trauma, teveel bewegingsmogelijkheid in het gewricht of slijtage kan er een benige verdikking ontstaan over het CMC2 en/of CMC3 gewricht op de handrug. Deze verdikking kan ook aangeboren zijn en een extra stukje bot bevatten. Deze verdikking wordt een Carpal Boss genoemd. De aanhechting van twee grote strekpezen van de pols loopt precies over deze twee gewrichten. Er kunnen pijnklachten ontstaan door een lokale ontstekingsreactie van de strekpezen die over de Carpal Boss lopen. Ook kan een eventuele slijtage in het CMC2 en CMC3 gewricht pijn veroorzaken.

Carpall Boss

Er is sprake van een benige verdikking van het gewricht tussen de handwortelbeentjes en de tweede- en derde middenhandsbeentjes (CMC-2 en CMC-3 in het rood). De strekpezen die hier over heen bewegen (grijs) raken geïrriteerd en kunnen pijnklachten veroorzaken.

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z