Coeliakie

Coeliakie

Coeliakie is een darmziekte die ontstaat door intolerantie voor gluten, dat wil zeggen dat het lichaam geen gluten in de voeding verdraagt.

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Gluten zijn graaneiwitten en zitten in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en alles wat van deze granen gemaakt is.

Bij coeliakie worden gluten ‘verkeerd’ herkent door het afweersysteem: ze worden gezien als schadelijk, terwijl ze dit niet zijn. Door de reactie van het afweersysteem op de gluten, beschadigt het slijmvlies van de dunne darm en ontstaat er een ontstekingsreactie. Hierdoor worden voedingsstoffen slecht opgenomen in het lichaam.

De precieze oorzaak van coeliakie is niet bekend. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol speelt. Als het binnen een familie voorkomt, heeft u een hogere kans (10%) het ook te krijgen. Coeliakie komt voor bij 1 op de 100 mensen. Er zijn 2 keer zoveel vrouwen als mannen die deze aandoening hebben.

Er zijn veel klachten die u kunt krijgen door coeliakie.

Hoe erg de klachten zijn en of u de klachten krijgt, wisselt van persoon tot persoon. Voorbeelden van klachten zijn:

  • Aanhoudende vettige stinkende diarree.
  • Bloedarmoede.
  • Gewichtsverlies zonder dat daar een duidelijke reden voor lijkt te zijn.
  • Ernstige vermoeidheid.
  • Depressiviteit.

Een simpele bloedtest via de huisarts is een eerste stap op weg naar een diagnose. Als het nodig is, verwijst uw huisarts u door naar een specialist.

De Maag- Darm- Lever arts kan meerdere onderzoeken uitvoeren om tot een diagnose te komen.

Coeliakie is niet te genezen en er zijn geen medicijnen tegen.

De enige manier om de klachten te bestrijden en te voorkomen is een levenslang glutenvrij dieet.

Er zijn gelukkig veel dingen die u wel mag eten als u coeliakie heeft, zoals rijst, maïs, sojaproducten, friet die gefrituurd is in schoon vet, sesamzaad, maanzaad en yoghurt.

Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging vindt u handige tips om met coeliakie om te gaan en recepten voor glutenvrije maaltijden.