Galblaaslijden

Galblaaslijden

Bij galblaaslijden zitten er stenen in de galblaas die pijnklachten en koorts veroorzaken. Vaak komt dit door het indikken van de gal of doordat de galblaas ontstoken is.

Mogelijke onderzoeken bij Galblaaslijden

Mogelijke behandelingen bij Galblaaslijden

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Hoe ontstaan galstenen?

De galblaas maakt de galstenen aan.

De galblaas is een tijdelijke opslagplaats voor gal: een dikke bruin-groene vloeistof die wordt aangemaakt in de lever. Zodra er voedsel in de darmen komt, perst de galblaas de gal via de galbuis in de dunne darm, waar de gal helpt bij de vertering van met name vette stoffen. In de gal zitten geconcentreerde zouten en andere stoffen. Doordat die zouten gaan kristalliseren, kunnen stenen ontstaan. Uiteindelijk komt een deel van de gal in de ontlasting terecht. De kleurstoffen die gal bevatten, geven onze ontlasting dan ook de bruine kleur.

De galsteen kan een galaanval veroorzaken, wat koliekpijn met zich meebrengt. Om van deze door de galstenen veroorzaakte pijn af te komen, moet vaak de galblaas worden verwijderd.

Kun je leven zonder galblaas?

Omdat de galvloeistof door de lever wordt aangemaakt, kan de mens goed zonder galblaas leven. De gal wordt dan niet meer opgeslagen, maar loopt continu en rechtstreeks vanuit de lever naar de dunne darm.

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

De één merkt er niets van, de ander krijgt door de galstenen zeer vervelende klachten. 

  • Galstenen veroorzaken soms een zeurende of kramppijn aan de rechterkant onder de ribben, maar ook op andere plaatsen in de buik, rug of borst. 
  • Ook misselijkheid, opboeren en het niet kunnen verdragen van vet kunnen een aanwijzing zijn voor galstenen.
  • Andere klachten kunnen zijn: koorts, geelzucht, ontkleurde ontlasting, donkere urine en bewegingsdrang (koliekpijn).

Om klachten van galstenen zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om (ongezond) vet voedsel zo veel mogelijk te vermijden.

Binnen 1 week kunt u bij de polikliniek Chirurgie polikliniek voor onderzoek en diagnose.

Tijdens het eerste bezoek wordt met lichamelijk onderzoek vastgesteld of u galblaaslijden heeft. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.

Als behandeling nodig is, kan dit meestal al in de week erna.

Ons chirurgisch team is zeer ervaren in het uitvoeren van de galblaasoperatie.

Wanneer er galstenen aanwezig zijn die klachten veroorzaken of wanneer de galblaas is ontstoken, is het verwijderen van de galblaas met een operatie nodig.

Een operatie is natuurlijk nooit prettig, maar een bijkomend voordeel van een galblaasoperatie is de korte opnameduur. Meestal kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Uw klachten zijn daarmee snel verholpen.

De operatie: korte herstelperiode

Er zijn verschillende technieken om de galblaas te verwijderen. Vaak worden galblaasoperaties met een kijkoperatie (laparoscopisch) gedaan, in plaats van met een open operatie.

Onze specialisten hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het uitvoeren van galblaasoperaties met en vooral zonder kijkoperatie.

De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Voordelen galblaasoperatie via kijkoperatie

  • U heeft minder pijn door het ontbreken van een grote wond. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er een kleinere hoeveelheid  verdoving en pijnmedicatie nodig is.
  • Korte opnameduur. Meestal mag u de dag na de operatie weer naar huis.
  • Korte herstelperiode, meestal 2-3 weken.
  • Beter cosmetisch resultaat voor de littekenvorming: kleinere littekens.

U hoeft niet terug te komen op de polikliniek voor controle, behalve als dit anders met u is afgesproken.

Binnen 6 weken na ontslag neemt een medewerker van de polikliniek telefonisch contact met u op om te horen hoe het met u gaat. 

Heeft u voor deze tijd vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.