Glomustumor

Glomustumor

De glomustumor (angioneuroma) is een goedaardige woekering van cellen van het glomuslichaam. Het glomuslichaam regelt de temperatuur en hoeveelheid van bloeddoorstroming in de vingers. De tumor zit vaak rondom de vingertoppen en het nagelbed. Een glomustumor is meestal slechts 4-6 mm groot.

Mogelijke onderzoeken bij Glomustumor

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Bij een glomustumor kunt u last hebben van:

  • Een zichtbare blauwrood gekleurde zwelling bij de vingertoppen of het nagelbed.
  • Pijn in aanvallen.
    Verergering van de pijn bij kou en temperatuurswisseling.
  • Verergering van de pijn bij aanraking.
  • Horizontale strepen op de nagel.

U bespreekt uw klachtenpatroon met de arts en er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd. In geval van verdenking op een glomustumor wordt soms een MRI -onderzoek gedaan.

De behandeling van een glomustumor gebeurt met een operatie. Vaak is het nodig om de nagel hiervoor weg te halen. Deze nagel groeit in ongeveer 4 maanden terug.

Voor de operatie

Voor de operatie moet u rekening houden met:

  • Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis om u na de operatie te helpen met aankleden en/of vervoer naar huis.
  • Draag geen sieraden of nagellak.
    Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol, zo nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling).
  • Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts.
  • Stop in overleg met de arts een aantal dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit 1 dag na de operatie weer hervatten.

Operatie
Tijdens de operatie ligt u op de rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt poliklinisch onder lokale verdoving of (bij uitzondering) in dagbehandeling onder verdoving van de hele arm.

Afhankelijk van de locatie van de tumor wordt de nagel verwijderd. Het nagelbed ligt nu open. Er wordt bepaald waar de glomustumor zit en er wordt geprobeerd deze helemaal te verwijderen. Dit laatste is erg belangrijk omdat anders de kans bestaat dat de glomustumor terugkomt.

Na de operatie wordt een verband aangelegd.

  • Na de operatie wordt uw hand verbonden. U moet het verband drooghouden. Tijdens het douchen kunt u een plastic zak om de hand doen. Als het verband te strak zit, mag u eventueel het buitenste verband opnieuw aanleggen.
  • U moet de hand de eerste dagen hooghouden. Dit kan met de hulp van een mitella of sling.
    's Nachts kunt u uw hand het beste op een kussen laten rusten.
  • Uw arts laat weten wanneer het verband eraf mag (meestal na een paar dagen).
  • Voor eventuele napijn kunt u paracetamol gebruiken, maximaal 4x per dag 1.000 mg. Zo nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling.

Hersteltraject

De duur van de herstelfase na operatie aan een glomustumor is verschillend en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel. Vaak gaat het herstel snel en voorspoedig, waarbij de vingertop wel nog een tijdje gevoelig kan zijn.

Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig zijn bij aanraken en druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn bijna altijd tijdelijk.

De nagel groeit in ongeveer 4 maanden terug.

Handenteam

Na een glomustumor operatie is er bijna nooit nabehandeling nodig. Als dit wel nodig is, dan wordt dit uitgevoerd door medewerkers van het handenteam.

Mogelijke complicaties

Bij alle operaties bestaat een kleine kans op complicaties. Voor de volledigheid noemen we de (zeer) zeldzame complicaties. Als u vragen heeft over de mogelijke complicaties, raden wij u aan om contact op te nemen met uw behandelend arts.

  • Een wondinfectie, een nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken. Neem bij roodheid, koorts of erge pijnklachten contact op met het ziekenhuis.
  • Na een ongeval of operatie van de hand kunnen er onbegrepen klachten ontstaan die niet direct te maken hebben met het trauma of de operatie. Deze klachten  kunnen roodheid, zwelling, een glanzende huid, stijfheid en pijn zijn. Ook kan er een intolerantie ontstaan voor koud. Deze klachten komen slechts zeer zelden voor en zijn vaak tijdelijk.
  • Een glomustumor kan terugkomen of er kan een nieuwe glomustumor worden gevormd. Hoe vaak dit precies voorkomt is niet bekend. De schatting ligt rond de 10%.
  • Het uitblijven van teruggroei van de nagel. Verder kan de vorm van de nagel minder mooi glad zijn.

Meer weten?