Hernia

Hernia

Een hernia is een 'scheur' van een tussenwervelschijf. De kern van de tussenwervelschijf drukt naar buiten tegen de zenuwwortel. Dit veroorzaakt pijn.

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Een hernia treedt op in de wervelkolom. Deze bestaat uit een aantal beenderen (wervels). Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven, die belangrijk zijn voor het bewegen van de wervelkolom. Iedere tussenwervelschijf bestaat uit een stevige omhulling (de anulus fibrosus) en een weke buigzame kern (de nucleus pulposus).

Wanneer de harde omhulling een zwakke plek vertoont of scheurt, kan de weke kern naar buiten puilen. Men spreekt dan van een hernia (uitstulping of hernia nuclei pulposi). De uitpuilende weke kern kan een zenuwwortel gaan beknellen, waardoor pijn ontstaat.

Een hernia komt meestal voor in de rug.

Vaak tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen of tussen de 4e en de 5e lendenwervel. In de onderrug, ook wel de lendenen genoemd, is de wervelkolom erg beweeglijk en worden de tussenwervelschijven het zwaarst belast.

Een hernia in de nek komt bijna nooit voor. Bij een hernia in de nek puilt de weke kern van een tussenwervelschijf uit. Hierbij is een wortel of het ruggenmerg bekneld raakt.

Afhankelijk van of u een hernia in de rug of in de nek heeft, verschillen de klachten. Daarnaast verschillende klachten per persoon.

Klachten bij een hernia in de rug

  • Rugpijn of stijfheid van de rug, wat u vooral kunt voelen tijdens het bewegen, zoals met lopen of juist met zitten of liggen.
  • Pijn in de bil en langs de achterkant, voorkant en zijkant van het been, soms tot in de voet of teen.
  • Zo'n pijn dat u niet meer op of neer kan. Deze pijn ontstaat als de hernia acuut optreedt.

Klachten bij een hernia in de nek

  • Pijn of stijfheid van de nek.
  • Pijnuitstraling in 1 arm, met pijn of tinteling in één of meerdere vingers.