Terug

Eet- en drinkproblematiek (baby's en jonge kinderen)

Eet- en drinkstoornissen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende zuigreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat een kind voeding gaat weigeren. Sommige kinderen krijgen dan sondevoeding.

Sondevoeding

Bij sondevoeding wordt de voeding door een slangetje (meestal via de neus) in de maag gebracht. Sondevoeding wordt om meerdere redenen gegeven, bijvoorbeeld...

Bij sondevoeding wordt de voeding door een slangetje (meestal via de neus) in de maag gebracht. Sondevoeding wordt om meerdere redenen gegeven, bijvoorbeeld als een baby of jong kind moeite heeft met slikken, als een kind niet kan slikken of voedsel weigert.

Op die manier kan het kind te weinig voedsel binnen krijgen. Sondevoeding kan ook worden gegeven als het eten risico’s met zich mee brengt voor het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verslikken, waarbij voeding in de longen terecht kan komen.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor eet, - en drinkproblemen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor eet, - en drinkproblemen.

De baby kan bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn en heeft nog onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen om te zuigen en te slikken. Soms is het slikmechanisme verstoord door beschadiging van mond of keel, of de besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert niet goed. Dit kan het gevolg zijn van hersenletsel, voor, tijdens of na de geboorte. Soms kan het kind wel slikken maar wil dit niet, om verschillende redenen. Ook dan kan de arts besluiten om sondevoeding te starten.

Gedurende de periode van sondevoeding oefent het kind zijn mond- en kauwspieren weinig. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van het zuigen, slikken, afhappen en het kauwen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de spraakontwikkeling. Als tijdens eten en drinken de mond- en tongspieren niet goed bewegen is er kans op problemen bij de vorming van de spraakklanken. Bij het spreken worden namelijk dezelfde spieren gebruikt als bij het eten en drinken.

De logopedist

De logopedist bekijkt de totale motoriek, reflexen, anatomie en lichaamshouding tijdens het (geven van) eten en drinken. De logopedist heeft een adviserende...

De logopedist bekijkt de totale motoriek, reflexen, anatomie en lichaamshouding tijdens het (geven van) eten en drinken. De logopedist heeft een adviserende rol voor de ouders betreft de houding en wijze waarop het eten en drinken gegeven kan worden. Daarnaast kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden om het eten en drinken te vergemakkelijken.

Onderzoek

De logopedist onderzoekt de totale motoriek, anatomie en lichaamshouding tijdens het (geven van) eten en drinken. Er wordt gelet op de aan- of afwezigheid van...

De logopedist onderzoekt de totale motoriek, anatomie en lichaamshouding tijdens het (geven van) eten en drinken. Er wordt gelet op de aan- of afwezigheid van reflexen. De logopedist doet onderzoek naar de spierspanning en gevoeligheid in en rond de mond.

Behandeling

Aan de hand van het logopedisch onderzoek adviseert de logopedist ouders en/of verzorgers over de houding waarin en de wijze waarop het eten en drinken het...

Aan de hand van het logopedisch onderzoek adviseert de logopedist ouders en/of verzorgers over de houding waarin en de wijze waarop het eten en drinken het beste gegeven kan worden. Er wordt gezocht naar geschikte hulpmiddelen die het eten en drinken vergemakkelijken. U kunt dan denken aan een andere speen, fles of lepel etc.

Hierdoor zal het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Bovendien heeft het normaliseren van de mondmotoriek positieve gevolgen voor andere mondbewegingen, zoals spreken.

Bij sondevoeding begeleidt de logopedist de mate van aanbieden van orale voeding.

Kinder-eetteam

Het Maasstad Ziekenhuis heeft sinds 2006 een gespecialiseerd kinder-eetteam voor advies en behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen van nul tot tien...

Het Maasstad Ziekenhuis heeft sinds 2006 een gespecialiseerd kinder-eetteam voor advies en behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen van nul tot tien jaar. Hierin participeren een kinderarts, een psycholoog, een diëtist, pedagogisch hulpverlener en een logopedist.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.