Terug

Eierstokkanker

Wanneer er kwaadaardige gezwellen in één of beide eierstok(ken) ontstaan, spreek je van eierstokkanker. Een ander woord voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom.

 

Klachten

Vrouwen hebben in het begin van de ziekte meestal weinig klachten.

Vrouwen hebben in het begin van de ziekte meestal weinig klachten.

Hierdoor wordt eierstokkanker helaas vaak pas in een laat stadium ontdekt. De volgende symptomen kunnen op den duur ontstaan:

  • Misselijkheid;
  • Een opgeblazen gevoel;
  • Buikpijn;
  • Vaker dan normaal plassen;
  • Verstopping;
  • Vermoeidheid;
  • Gewichtsverlies.

Let op: al deze symptomen kunnen echter ook andere oorzaken hebben, maar als u zich er niet goed bij voelt, zijn ze altijd een reden om de huisarts te raadplegen.

Onderzoeken

Als u met één of meer van de hiervoor genoemde symptomen bij de gynaecoloog komt, zal hij of zij u eerst lichamelijk onderzoeken.

Als u met één of meer van de hiervoor genoemde symptomen bij de gynaecoloog komt, zal hij of zij u eerst lichamelijk onderzoeken.

Daarnaast zal er een echografie plaatsvinden.

Naar aanleiding van dit onderzoek wordt met u besproken welke vervolgonderzoeken worden verricht om de aard van de eventuele afwijking te achterhalen. Dit kan een CT-onderzoek en een ascitespunctie zijn.

Bespreking uitslagen

Alle uitslagen van de onderzoeken worden met artsen besproken. Tijdens dit overleg worden de behandelopties voor u vastgesteld. Na deze bijeenkomst zullen de uitslagen met u worden besproken door de gynaecoloog. De casemanager is bij dit gesprek aanwezig. Hierna bespreekt de casemanager samen met u nogmaals in alle rust de verdere stappen en geeft u de nodige (schriftelijke) informatie.

Behandelingen

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk behandeld wordt.

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk behandeld wordt.

De behandelmethoden voor kanker kunnen verschillende doelen hebben. Specialisten gebruiken doorgaans de volgende indeling:

  • Een curatieve behandeling

Een curatieve behandeling is gericht op het genezen van iemand.

  • Een adjuvante behandeling

Een adjuvante behandeling kan worden gegeven na een curatieve behandeling. Na een operatie kan bijvoorbeeld chemotherapie worden gegeven om eventuele niet-waarneembare uitzaaiingen te bestrijden. De adjuvante behandeling is dus een toegevoegde behandeling die bedoeld is om een beter eindresultaat te verkrijgen.

  • Een palliatieve behandeling

Een palliatieve behandeling is gericht op het afremmen van de ziekte en/of het verminderen van klachten wanneer de ziekte niet meer te genezen is.

Operatie en chemotherapie

Eierstokkanker kan op verschillende manieren worden behandeld. De keuze van de behandeling is afhankelijk van diverse factoren. De meeste vrouwen met eierstokkanker krijgen een operatie in combinatie met chemotherapie. Bestraling (radiotherapie) wordt bij eierstokkanker zelden toegepast.

Een team van specialisten is verantwoordelijk voor uw behandeling. Zij werken intensief samen in een multidisciplinair team aan uw behandelplan.

Nazorg

Na de behandeling van eierstokkanker is het van belang dat u onder controle blijft.

Na de behandeling van eierstokkanker is het van belang dat u onder controle blijft.

Deze controles worden uitgevoerd door de gynaecoloog en/of internist oncoloog en bestaan uit een anamnese, lichamelijk onderzoek en inwendige echo. Mocht het nodig zijn dan zal de gynaecoloog en/of de internist oncoloog aanvullend onderzoek aanvragen.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.