Terug

Galblaaslijden

Vaak ontstaan er door het indikken van de gal in de galblaas stenen. Tevens kan de galblaas daarbij ontstoken raken. Dit kan pijnklachten en koorts veroorzaken. Vaak is het dan nodig om de galblaas te verwijderen.

Oorzaken

Veel mensen in Nederland hebben galstenen. De één merkt er niets van, de ander krijgt door de galstenen zeer vervelende klachten. Dokter Coene (chirurg) ziet...

Veel mensen in Nederland hebben galstenen. De één merkt er niets van, de ander krijgt door de galstenen zeer vervelende klachten. Dokter Coene (chirurg) ziet jaarlijks veel patiënten met galsteenklachten. Maar hoe en waar ontstaan die vervelende galstenen? En nog belangrijker: hoe kom je er weer snel vanaf?

Waar komt de pijn vandaan?

Volgens dokter Coene kunnen galstenen pijnlijke klachten met zich meebrengen. ''Galstenen veroorzaken soms een zeurende of kramppijn aan de rechterkant onder de ribben, maar ook op andere plaatsen in de buik, rug of borst. Ook misselijkheid, opboeren en het niet kunnen verdragen van vet kunnen een aanwijzing zijn voor galstenen. Om klachten van galstenen zo veel mogelijk te voorkomen, is het dan ook belangrijk om (ongezond) vet voedsel zo veel mogelijk te vermijden."

Hoe ontstaan galstenen?

''De galblaas maakt de galstenen aan,'' vertelt dokter Coene. ''De galblaas is een tijdelijke opslagplaats voor gal: een dikke bruin-groene vloeistof die wordt aangemaakt in de lever. Zodra er voedsel in de darmen komt, perst de galblaas de gal via de galbuis in de dunne darm, waar de gal helpt bij de vertering van met name vette stoffen. In de gal zitten geconcentreerde zouten en andere stoffen. Doordat die zouten gaan kristalliseren, kunnen stenen ontstaan. Uiteindelijk komt een deel van de gal in de ontlasting terecht. De kleurstoffen die gal bevatten, geven onze ontlasting dan ook de bruine kleur."

''De galsteen kan een galaanval veroorzaken, wat koliekpijn met zich meebrengt. Om van deze door de galstenen veroorzaakte pijn af te komen, moet vaak de galblaas worden verwijderd", zegt dokter Coene. ''Een veelvoorkomende operatie is de kijkoperatie", zegt dokter Coene. ''Deze duurt gemiddeld een uur en de patiënt kan de volgende dag alweer naar huis."

Kun je leven zonder galblaas?

De galblaas verwijderen dus, maar kunnen we wel leven zonder een galblaas? Dokter Coene: ''Omdat de galvloeistof door de lever wordt aangemaakt, kan de mens goed zonder galblaas leven. De gal wordt dan niet meer opgeslagen, maar loopt continu en rechtstreeks vanuit de lever naar de dunne darm."

Wist u dat...

  • in het Maasstad Ziekenhuis jaarlijks 400 galblaasoperaties per jaar worden uitgevoerd;
  • het Maasstad Ziekenhuis begin jaren negentig als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland met kijkoperaties aan de galblaas is begonnen;
  • galstenen vaker voorkomen bij vrouwen, bij mensen met overgewicht en vooral bij mensen tussen 30 en 55 jaar;
  • In het Maasstad Ziekenhuis mensen met galsteenklachten snel terecht kunnen, namelijk: binnen één week en indien nodig de tweede week behandeld.

Klachten

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

Symptomen die kunnen optreden zijn misselijkheid, buikpijn, koorts, geelzucht, ontkleurde ontlasting, donkere urine en bewegingsdrang (koliekpijn).

Onderzoeken

Binnen één week kunt u bij de Chirurgie polikliniek terecht voor onderzoek en diagnose.

Binnen één week kunt u bij de Chirurgie polikliniek terecht voor onderzoek en diagnose.

Tijdens het eerste bezoek wordt aan de hand van het lichamelijk onderzoek vastgesteld of er sprake is van galblaaslijden. Aanvullend onderzoek is over het algemeen niet nodig. Indien behandeling gewenst is, kan dit de week erop.

Behandelingen

Ons chirurgisch team is zeer ervaren in het uitvoeren van de galblaasoperatie.

Ons chirurgisch team is zeer ervaren in het uitvoeren van de galblaasoperatie.

Wanneer er galstenen aanwezig zijn die klachten veroorzaken of wanneer de galblaas is ontstoken, is het operatief verwijderen van de galblaas noodzakelijk. Een operatie is natuurlijk nooit prettig, maar een bijkomend voordeel van een galblaasoperatie is de korte opnameduur. Veelal kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Uw klachten zijn daarmee snel verholpen.

De operatie: korte herstelperiode

Er zijn verschillende technieken om de galblaas te verwijderen. Tegenwoordig worden galblaasoperaties veelal laparoscopisch (kijkoperatie) gedaan, in plaats van zoals voorheen met een "open operatie". Onze specialisten hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het uitvoeren van galblaasoperaties in het algemeen en laparoscopische operaties in het bijzonder.

Voordelen galblaasoperatie via laparoscopie

  • U heeft minder pijn door het ontbreken van een grote wond. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er een geringere hoeveelheid narcose en pijnmedicatie nodig is;
  • Korte opnameduur. Doorgaans kunt u de dag na de ingreep weer naar huis;
  • Korte herstelperiode, doorgaans twee à drie weken;
  • Beter cosmetisch resultaat ten aanzien van littekenvorming: kleinere littekens.

Hoe een laparoscopische galblaasoperatie precies verloopt kunt u lezen in een aparte folder die het Maasstad Ziekenhuis hierover uitgeeft.

Nazorg

U hoeft niet terug te komen op de polikliniek voor controle, tenzij anders met u is afgesproken. Binnen zes weken na ontslag neemt een medewerker van de polikliniek...

U hoeft niet terug te komen op de polikliniek voor controle, tenzij anders met u is afgesproken. Binnen zes weken na ontslag neemt een medewerker van de polikliniek telefonisch contact met u op om te horen hoe het met u gaat.

Mocht u voor deze tijd vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.

 Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.