Maatregelen coronavirus (COVID-19) Meer informatie

Hematurie (bloed plassen)

Als er sprake is van bloed in de urine, te zien met het blote oog (macroscopische hematurie) is een controle bij de uroloog noodzakelijk.

Soms vindt de huisarts ook bloed terug op de “dipstick”, een stokje met verschillende meetelementen, dat in de urine wordt gestoken. Als de meetelementen na contact met de urine verkleuren kan dit betekenen dat er bloed in de urine zit, ook al ziet de urine er met het blote oog wel helder en normaal uit (microscopische hematurie). Deze laatste vaststelling is doorgaans niet gevaarlijk. Vaak wordt er zelfs geen oorzaak van gevonden. Dit behoeft uiteraard ook geen verdere behandeling.

Bij bloedplassen (macroscopische hematurie) is het uitvoeren van verschillende onderzoeken noodzakelijk om kanker ter hoogte van de nieren en/of blaas uit te sluiten. Om dit te kunnen vaststellen wordt de urine onderzocht op een eventueel aanwezige infectie (kweek) en/of kwaadaardige cellen (cytologie). Ook wordt er een echografie uitgevoerd van de buik met speciale aandacht voor de hogere urinewegen en wordt de blaas onderzocht met behulp van een cystoscopie.

Wilt u meer weten?

Urologie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z