Levercirrose

Levercirrose

Bij levercirrose is er zoveel littekenweefsel aanwezig in de lever, dat dit de structuur van de lever heeft aangetast.

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij in veel gevallen zichzelf herstellen. Maar als de ziekte of ontsteking te ernstig is, lukt dat niet meer. Door de vele functies van de lever heeft dat grote gevolgen voor de hele stofwisseling van ons lichaam.

Als de lever zichzelf niet kan herstellen, treedt uiteindelijk lever verlittekening (cirrose) op. Bij levercirrose wordt afstervend leverweefsel vervangen door littekenweefsel (fibrose). De lever kan dan niet meer normaal functioneren en de bloeddoorstroming wordt gehinderd.

Cirrose kan veroorzaakt worden door:

  • een virus (virale hepatitis);
  • vergiftiging;
  • langdurig of overmatig alcoholgebruik.

Levercirrose geeft veel klachten.

  • Geelzucht.
  • Een opgezette buik door vocht.
  • Ernstige bloedingen door verminderde aanmaak van stollingsfactoren.
  • Verhoging van de bloeddruk in de vaten in de buik (portale hypertensie).
  • Verminderde eetlust.

Er zijn 3 stadia van levercirrose.

  • Stadium A is het beginstadium. In dit stadium functioneert de lever nog voldoende. Vaak is de schade aan de lever dan nog voor een deel omkeerbaar. Dit betekent dat de littekenvorming langzaam minder kan worden als de achterliggende oorzaak van de leverziekte wordt weggenomen.

  • Stadium B is ernstiger en stadium C betekent dat de lever ernstig tekort schiet. Stadia B en C zijn niet omkeerbaar. In een vergevorderd stadium is een levertransplantatie de enige mogelijke behandeling en de enige kans op genezing.

Uw arts doet verschillende onderzoeken om tot de diagnose levercirrose te komen.

Leverontsteking en levercirrose zijn alleen te behandelen door de onderliggende oorzaak weg te nemen, bijvoorbeeld door het levervirus te bestrijden, of de blootstelling aan alcohol of schadelijke medicijnen te stoppen.

Als levercirrose in een vroeg stadium wordt ontdekt, is er een mogelijkheid dat er herstel van de leverfunctie kan optreden. Een absoluut alcoholverbod en goede voeding kunnen daarbij helpen. Eventuele vochtophoping kan worden bestreden door een strikt zoutloos dieet en ontwateringspillen.

Een zwaar beschadigde lever kan soms worden vervangen met een levertransplantatie. Hiervoor is een geschikte donorlever nodig.

Donorlevers komen in Nederland slechts beperkt beschikbaar. De transplantatie-operatie en de daarop volgende immuun suppressieve behandeling zijn ingrijpend, riskant en met hoge kans op complicaties. Er zijn in Nederland 3 ziekenhuizen waar deze transplantatiebehandeling plaats vindt.