Terug

Huidkanker

Huidkanker is het meest voorkomende soort kanker in Nederland en wordt naar schatting bij zo'n 25.000 mensen per jaar vastgesteld. Blootstelling aan ultraviolette stralen (zonlicht en zonnebank) is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Mensen met lichte huidtypen en oudere mensen zijn vatbaarder voor huidkanker en moeten zich daarom extra goed beschermen. Meestal is huidkanker goed te behandelen, maar hoe eerder huidkanker is opgespoord, hoe beter.

Huidtypen

Niet ieder mens reageert in dezelfde mate op blootstelling aan ultraviolet licht.

Niet ieder mens reageert in dezelfde mate op blootstelling aan ultraviolet licht.

Hoe de huid reageert, hangt af van het huidtype. Men onderscheidt zes verschillende huidtypen:

 • Huidtype I - verbrandt altijd, wordt niet bruin
  Uiterlijke kenmerken: sproeten, lichtblond of rood haar en blauwe ogen;
 • Huidtype II - verbrandt meestal, wordt een beetje bruin
  Uiterlijke kenmerken: lichte huid, blond haar, grijze/groene of lichtbruine ogen;
 • Huidtype III - verbrandt zelden, wordt goed bruin
  Uiterlijke kenmerken: licht getinte huid, donkerblond/bruin haar en bruine ogen;
 • Huidtype IV - verbrandt nooit, wordt diep bruin
  Uiterlijke kenmerken: mediterrane types, getinte huid, donker haar en bruine ogen;
 • Huidtype V - Aziatisch type
  Uiterlijke kenmerken: donkere huid, donker tot zwart haar en donkere ogen;
 • Huidtype VI - negroïde type
  Uiterlijke kenmerken: zeer donkere huid, zwart haar en donkere ogen.

Huidtypen I en II lopen de hoogste risico's op zonnebrand. Ook wordt aangenomen dat deze mensen bij een overmatige blootstelling aan zonlicht de grootste risico's lopen op het ontwikkelen van huidkanker. Voorzichtigheid en een goede bescherming tegen de zon zijn dan ook van belang.

Mensen met huidtype III en IV kunnen in het algemeen langer in de zon blijven en lopen minder risico's op huidkanker. Om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan, is een goede bescherming tegen de zon echter ook voor deze groepen van belang.

Vormen huidkanker

Er zijn drie vormen van huidkanker die veel voorkomen.

Er zijn drie vormen van huidkanker die veel voorkomen.

En dat zijn:

 • Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom groeit zeer langzaam en zaait, uitzonderingen daargelaten, nooit uit. Als er niets aan wordt gedaan, kan het in de diepte doorgroeien en de weefsels onder de huid aantasten. Deze vorm van huidkanker kan het kraakbeen en het bot aantasten. De kans op genezing wordt dan kleiner, omdat de behandeling veel moeilijker wordt.
Het basaalcelcarcinoom komt vooral voor in het gezicht. Er is een glad, glazig knobbeltje zichtbaar dat heel langzaam groeit. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. Op den duur ontstaat in het midden een zweertje en daaromheen een rand met een parelachtige glans. Dit zweertje is soms wat nattig en heeft een korstje dat makkelijk open te halen is. Soms valt het korstje eraf. Daarna vormt zich weer een nieuw korstje. Wanneer een basaalcelcarcinoom zich op de romp of op de ledenmaten heeft ontwikkeld, ziet de tumor er vaak uit als een eczeemplekje.

 • Plaveiselcelcarcinoom

Bij ongeveer 20% van de mensen met huidkanker gaat het om plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder en op plaatsen die veel blootstaan aan zonlicht, zoals het gezicht en de rug van de hand.
Een plaveiselcelcarcinoom ziet er veelal anders uit dan een basaalcelcarcinoom. Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een roze/rood knobbeltje en soms met een schilferend korstje erop. Als dit korstje wordt afgestoten, blijft er een oppervlakkig zweertje achter dat niet geneest. Een plaveiselcelcarcinoom aan de lippen is nogal eens te herkennen als een beginnende witte plek die langzaam wat dikker wordt en ook korstjes vertoont.

 • Melanoom

De huidkankervorm melanoom ontstaat bij vrouwen vaak op de romp en de benen, bij mannen op de romp en in het hoofd- en halsgebied. De eerste veranderingen van een melanoom zijn meestal veranderingen in een moedervlek, zoals ongelijkmatige toename in grootte en/of dikte, kleurveranderingen, omtrekveranderingen en jeuk. Bloeding en zweervorming met korstjes zijn verschijnselen die wat later op kunnen treden.

Naast de hierboven genoemde vormen van huidkanker, zijn er huidafwijkingen die geen kanker zijn, maar dat wel kunnen worden. Dit zijn de zogenaamde premaligne afwijkingen. De bekendste is actinische keratose. Actinische keratosen zijn goedaardig maar kunnen soms een voorloopstadium van huidkanker zijn en worden daarom toch behandeld.

Zorgpad huidkanker

Meer informatie over huidkanker, klachten, onderzoeken en behandelmethodes vindt u uitgelegd in het 'zorgpad huidkanker'.

Meer informatie over huidkanker, klachten, onderzoeken en behandelmethodes vindt u uitgelegd in het 'zorgpad huidkanker'.

Vanaf het moment dat bij u de verdenking op huidkanker bestaat, doorloopt u een traject met diverse onderzoeken en behandelingen. Dit traject noemen wij het zorgpad huidkanker. De stappen in dit zorgpad zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. U hoeft daardoor niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook is de tussentijdse wachttijd hierdoor beperkt. Tijdens dit traject bent u onder behandeling van een dermatoloog en/of een (plastisch) chirurg. Hij of zij stelt de diagnose, zet onderzoeken in gang en bespreekt met u de uitslagen en de mogelijke behandelopties.

Hier vindt u alle informatie over het zorgpad huidkanker.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.