Terug

Levercirrose

Binnen dit onderdeel van de site vindt u praktische informatie over de oorzaken, klachten en behandeling van levercirrose.

Oorzaken

Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij in veel gevallen zichzelf herstellen. Maar als de ziekte of ontsteking te ernstig is, lukt dat niet meer.

Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij in veel gevallen zichzelf herstellen. Maar als de ziekte of ontsteking te ernstig is, lukt dat niet meer.

Door de vele functies van de lever heeft dat grote gevolgen voor de gehele stofwisseling van ons lichaam. Als de lever zichzelf niet kan herstellen, treedt uiteindelijk lever verlittekening (cirrose) op. Bij levercirrose wordt afstervend leverweefsel vervangen door litteken weefsel (fibrose). De lever kan dan niet meer normaal functioneren en de bloeddoorstroming wordt gehinderd.

Cirrose kan veroorzaakt worden door:

  • een virus (virale hepatitis);
  • vergiftiging;
  • langdurig of overmatig alcoholgebruik.

Klachten

Levercirrose geeft veel klachten.

Levercirrose geeft veel klachten.

  • Geelzucht;
  • Een opgezette buik door vocht;
  • Ernstige bloedingen door verminderde aanmaak van stollingsfactoren;
  • Verhoging van de bloeddruk in de vaten in de buik (portale hypertensie);
  • Verminderde eetlust.

Onderzoeken

Er zijn drie stadia van levercirrose.

Er zijn drie stadia van levercirrose.

Stadium A is het beginstadium. In dit stadium functioneert de lever nog voldoende. Vaak is de schade aan de lever dan nog deels omkeerbaar. Dit betekent dat de littekenvorming langzaam minder kan worden als de achterliggende oorzaak van de leverziekte wordt weggenomen.

Stadium B is ernstiger en stadium C betekent dat de lever ernstig tekort schiet. Stadia B en C zijn niet omkeerbaar. In een vergevorderd stadium is een levertransplantatie de enige mogelijke behandeling en de enige kans op genezing. Uw arts zal verschillende onderzoeken doen om tot de diagnose levercirrose te komen.

Behandelingen

Leverontsteking en levercirrose zijn alleen te behandelen door de onderliggende oorzaak weg te nemen, bijvoorbeeld door het levervirus te bestrijden, of de...

Leverontsteking en levercirrose zijn alleen te behandelen door de onderliggende oorzaak weg te nemen, bijvoorbeeld door het levervirus te bestrijden, of de blootstelling aan alcohol of schadelijke medicijnen te stoppen.

Voor de behandeling van Levercirrose kunt u terecht bij het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten.

Als levercirrose in een vroeg stadium wordt ontdekt, is er een mogelijkheid dat er herstel van de leverfunctie kan optreden. Een absoluut alcoholverbod en goede voeding kunnen daarbij helpen. Eventuele vochtophoping kan worden bestreden door een strikt zoutloos dieet en ontwateringspillen.

Een zwaar beschadigde lever kan soms worden vervangen door middel van een levertransplantatie. Hiervoor is een geschikte donor lever nodig. Donorlevers komen in Nederland slechts beperkt  beschikbaar. De transplantatie-operatie en de daarop volgende immuun suppressieve behandeling zijn ingrijpend, riskant en met hoge kans op complicaties. Er zijn in Nederland drie ziekenhuizen waar deze transplantatiebehandeling plaats vindt.

 

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.