Bij een pyelumplastiek knipt de uroloog met behulp van de da Vinci robot het vernauwde deel eruit om vervolgens de stomp van de urineleider weer aan het nierbekken te hechten.
Deze nieuwe verbinding wordt ook wel de anastomose genoemd. Meestal wordt er nog een inwendige katheter (DJ stent) geplaatst om de nieuwe aansluiting beter te laten genezen. Deze wordt drie weken na de operatie op de polikliniek verwijderd onder lokale verdoving.
De operatie vindt plaats onder gehele narcose en de patiënt ligt op de zij. In tegenstelling tot de klassieke kijkoperatie, de laparoscopische methode, heeft de chirurg met de robotgeassisteerde kijkoperatie 3 dimensionaal zicht en een grotere bewegingsvrijheid van het instrumentarium, waardoor de ingreep nauwkeuriger kan worden uitgevoerd.
Nadat de patiënt in slaap wordt gebracht, wordt een klein sneetje gemaakt in de buik. Vervolgens wordt een klein buisje in de buikholte geplaatst waardoor koolzuurgas CO2 in de buikholte wordt geblazen. Via kleine sneetjes worden meerdere buisjes in de buikholte geplaatst om de verschillende instrumenten in de buik te brengen.
Voordelen behandelprogramma:
Vanwege de verfijnde techniek, de bewegingsvrijheid van de robotarmen en het 3D beeld van de chirurg, kan er met de robot veel nauwkeuriger worden gewerkt. Zodoende kunnen complexere en grotere aandoeningen van de nierkelk beter worden behandeld dan met de klassieke laparoscopische methode.
- Minder pijn en kortere herstelperiode
Na de uiterst precieze operatieve handelingen met behulp van de da Vinci robot, die wordt bediend door een bedreven uroloog, hebt u minder pijn door het ontbreken van een grote wond, hebt u een kortere herstelperiode nodig en een korter verblijf in het ziekenhuis.
- Kleinere littekens
De robot maakt gebruik van enkele kleine sneetjes van 5-12 mm. Kleinere littekens zijn hiervan het resultaat.
De operatie
Voor de operatie krijgt u de voorbereidende medicijnen voor de anesthesie (premedicatie) en wordt een infuus ingebracht voor het toedienen van vocht en medicatie. U wordt op de dag van de operatie opgenomen.
Na de operatie
U wordt wakker op de uitslaapkamer. De bloeddruk en het hartritme worden gecontroleerd. Indien u pijn heeft, krijgt u medicijnen toegediend. U heeft een infuus en een blaaskatheter. Als alle controles goed zijn, kunt u terug naar de verpleegafdeling. Terug op de afdeling controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, pols, temperatuur en de blaaskatheter. Als alles goed gaat, worden de drain en het infuus verwijderd. De voeding wordt uitgebreid. Als de spijsvertering goed op gang komt, kunt u weer naar huis. Meestal is dit de dag na de operatie.