Nierbekkenvernauwing

Het nierbekken (pyelum) zit vast aan de nier. Het is een opvangreservoir voor de geproduceerde urine. Vanaf het nierbekken loopt de urineleider naar de blaas. Op de overgang van dit nierbekken naar de urineleider kan een vernauwing bestaan. Dit kan leiden tot een afvoerprobleem van de nier. De afvoer van urine uit de nier naar de blaas raakt dan belemmerd.

Het gevolg hiervan is ophoping van urine in het nierbekken, waardoor er pijn kan ontstaan en/of de nier beschadigd raakt of zijn functie zelfs geheel verliest door de toenemende druk in de nier. 

Meestal gaat het om een aangeboren afwijking. In de loop van de kinderjaren groeit de zogenaamde verbinding niet mee, terwijl het nierbekken en de urineleider wel groeien. Zo ontstaat heel langzaam een vernauwing. Hierdoor komt de nier in toenemende mate in de problemen, aangezien ook de urineproductie in de loop der jaren toeneemt. 

Een vernauwing kan ook ontstaan als er een abnormaal bloedvat aanwezig is. Dit bloedvat veroorzaakt dan een soort knik in de overgang van het nierbekken naar de urineleider. Hierdoor ontstaat littekenweefsel. Vaak komt een vernauwing van het nierbekken pas op latere leeftijd bij toeval aan het licht tijdens een ander onderzoek van bijvoorbeeld de buik. 

 Wilt u meer weten?

Urologie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z