Iemand heeft ondervoeding bij een Body Mass Index van kleiner dan 20 en bij onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de afgelopen 6 maanden, of meer dan 5% in de laatste maand.
Ondervoeding
Ondervoeding
Ondervoeding door ziekte is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is ondervoed of loopt het risico om ondervoed te raken. Iemand heeft ondervoeding als diegene door ziekte onbedoeld is afgevallen en de afgelopen periode minder gegeten heeft.
Wanneer heeft iemand ondervoeding?
Gevolgen van ondervoeding
Ondervoeding kan leiden tot verminderde weerstand voor ziektes, mobiliteitsproblemen en heeft meestal tot gevolg dat het herstel minder snel gaat en de reactie op de behandeling niet optimaal is.
Ook bij overgewicht kan iemand ondervoeding hebben. Bij ziekte verliest u geen vetreserve maar juist spiermassa. Dit laatste is niet wenselijk, want de hoeveelheid spiermassa bepaalt ook uw weerstand.
Ondervoeding moet daarom zo snel mogelijk herkend en behandeld worden.
In het ziekenhuis worden er aan de patiënten vragen gesteld over onder andere het gewichtsverloop en de voedingsintake om te beoordelen of er extra aandacht nodig is voor de voedingstoestand.
Blijkt dat er extra aandacht nodig is voor de voedingstoestand, dan wordt er een afspraak met een diëtist gemaakt.
Lees de folder voor uitgebreide informatie.
Ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding komt ook vaak voor bij ouderen, ongeveer 30% van de kwetsbare ouderen die thuis wonen en hulp krijgen van de thuiszorg zijn ondervoed. Deze percentages liggen nog hoger bij ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen en bij ouderen in het ziekenhuis.
Oorzaken voor verhoogde kans op ondervoeding bij ouderen zijn onder andere, verminderd dorst- en hongergevoel, chronische ziekten, medicijnen, dementie en verminderde eetlust door psychologische klachten.