Overgangsklachten

Overgangsklachten

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.

Deze periode wordt de overgang genoemd. De eerste uiting van de overgang is meestal een verandering van de menstruatie. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Sommige vrouwen kunnen zich in deze fase behoorlijk ziek voelen. Acht op de tien vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn zoals opvliegers, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, slaapstoornissen, hevige menstruatie, urineverlies en droge (vaginale) slijmvliezen. Maar ook geestelijke klachten komen voor, zoals sombere buien, stemmingswisselingen en een opgejaagd en geïrriteerd gevoel.

Voor vrouwen met overgangsklachten heeft het Maasstad Ziekenhuis een verpleegkundig overgangsconsulent. Lees hier meer over het menopauzespreekuur en wat een verpleegkundig overgangsconsulent kan betekenen.

Mogelijke behandelingen bij Overgangsklachten

Betrokken afdelingen en vakgroepen