Peesschede ontsteking van de Quervain

Met uw duim kunt u allerlei bewegingen maken. Die bewegingen zijn o.a. mogelijk door de aanwezigheid van verschillende pezen in de duim. Een pees is de verbinding tussen spier en bot.

Wanneer een spier wordt aangespannen dan trekt de pees aan het bot, waardoor een lichaamsdeel beweegt. In de duim lopen drie pezen die zorgen voor het strekken en het naar buiten bewegen van de duim. Twee van deze pezen lopen door een nauwe tunnel (peesschede) aan de duimzijde van de pols. Doordat de peesschede aan de binnenzijde een slijmvlieslaag heeft, glijdt de pees hier makkelijk door heen. Bij een (pees)schede ontsteking van de Quervain (ook wel Morbus de Quervain genoemd) zijn deze twee pezen of de peesschede geïrriteerd (ontstoken). Door de ontstekingsreactie kunnen de pezen niet goed door de koker bewegen. De oorzaak van de ontstekingsreactie is niet bekend. Het wordt soms geassocieerd met overbelasting of herhaalde bewegingen.

Peeschede Quervain

De peesschede van twee pezen naar de duim is ontstoken, hetgeen erg pijnlijk kan zijn (rode gebied). Bij een operatie wordt de peesschede gekliefd zodat de pezen weer tot rust kunnen komen (zie groene stippellijn voor litteken).

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z