Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening waarbij je vooral buikpijn en ontlastingsproblemen (bijvoorbeeld verstopping of diarree) hebt. Ook gasvorming, een opgezette buik en vermoeidheid komen veel voor.

Mogelijke onderzoeken bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Bij de Prikkelbare Darm Syndroom is de normale functie van de darm verstoord zonder dat er bij onderzoek aantoonbare afwijkingen zijn.

De klachten en symptomen zorgen voor veel ongemak, maar er verandert niets aan het darmslijmvlies. Wat bij Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn (chronische darmontstekingen) wel zo is. Ook is de kans op darmkanker niet verhoogd.

Een kleine groep mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom heeft ernstige klachten en symptomen. Sommige mensen kunnen hun klachten goed onder controle krijgen door hun voeding aan te passen, levensstijl te veranderen of stressmanagement. Anderen hebben medicijnen nodig om goed te kunnen functioneren.

De klachten en symptomen van een prikkelbare darm verschillen van persoon tot persoon en lijken vaak op symptomen van andere ziekten. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Buikpijn of krampen.          
  • Opgeblazen gevoel.
  • Winderigheid.
  • Diarree of obstipatie, soms komen beide voor.
  • Slijm bij de ontlasting.

Voor de meeste mensen is de prikkelbare darm een chronische aandoening, maar er zijn periodes dat de klachten en symptomen erger zijn of juist minder of volledig weg zijn.

Neem contact op bij klachten

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts als u last heeft van een veranderd ontlastingspatroon of andere symptomen. Het kunnen ook aanwijzingen zijn voor PDS, andere aandoeningen, maar ook darmkanker. 

Symptomen die kunnen wijzen op ziekte van de darm:

  • Bloed bij de ontlasting.
  • Buikpijn die optreedt of verergerd tijdens de nacht.
  • Gewichtsverlies.

Uw huisarts kan u verwijzen naar een arts/verpleegkundig specialist die u kan helpen de klachten te verminderen en andere aandoeningen uit te sluiten.

Het is nog niet precies bekend wat de oorzaak is van Prikkelbare Darm Syndroom, maar verschillende dingen spelen een rol.

Aan- en ontspanning spieren

De wanden van de darm zijn bekleed met verschillende spierlagen, die aanspannen (contractie) en ontspannen in een gecoördineerd ritme. Zij bewegen vanaf uw maag tot in uw endeldarm. Als u een prikkelbare darm heeft, zijn deze spanningen sterker en houden langer aan dan normaal. Ook veroorzaken zij winderigheid, opgeblazenheid en diarree. Of het tegenovergestelde gebeurt: met weinig of minder sterke spanning vertraagt de passage van voeding en leidt dit tot harde, droge ontlasting.

Afwijkingen in het zenuwstelsel

Afwijkingen in het zenuwstelsel van uw maagdarm-kanaal kunnen ook een rol spelen. U kunt dan meer last in uw buik ervaren door het opzetten van uw darm door gas of ontlasting. Slechte coördinatie van de signalen tussen de hersenen en de darm kan er voor zorgen dat uw lichaam sterk reageert op veranderingen die normaal optreden in het hele verteringsproces. Dit overmatig reageren kan pijn, diarree of obstipatie veroorzaken.

Andere factoren die tot klachten kunnen leiden

Factoren die bij andere mensen geen problemen veroorzaken, kunnen bij (sommige) mensen met een prikkelbare darm wel tot klachten leiden. De meest bekende factoren zijn:

  • Voeding
    De rol van voeding, voeding-intolerantie of voeding-allergie bij een prikkelbare darm is nog steeds niet duidelijk. Duidelijk is wel dat sommige mensen met prikkelbare darm sterk reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Een breed assortiment aan voedingsproducten kan tot klachten leiden, bijvoorbeeld: chocola, kruiden, kool, bonen, melk, koolzuurhoudende drank en alcohol.
  • Stress
    Veel mensen met een prikkelbare darm merken dat hun klachten verergeren in de periodes dat zij meer stress hebben, zoals examentijd of de eerste week in een nieuwe baan. De stress verergert de klachten, maar is niet de oorzaak van de  klachten.
  • Hormonen
    Vrouwen hebben 2 keer zoveel kans op een prikkelbare darm denken onderzoekers, omdat hormonale veranderingen een rol spelen. Veel vrouwen ondervinden meer klachten tijdens of rondom hun menstruatieperiode.
  • Andere aandoeningen
    Sommige andere aandoeningen, zoals acute diarree door infectie of te veel bacteriën in de darm, kunnen klachten uitlokken.

Risicofactoren

U hebt meer kans op het krijgen van een prikkelbare darm als:

  • U jong bent: een prikkelbare darm komt meestal voor onder de leeftijd van 45 jaar.
  • U vrouw bent: meestal hebben 2 keer zoveel vrouwen als mannen deze aandoening.
  • Er in uw familie prikkelbare darm voorkomt: onderzoek heeft uitgewezen dat mensen waarbij een familielid prikkelbare darm heeft, meer kans krijgen op deze aandoening.
  • Klachten op het gebied van geestelijke gezondheid heeft: angsten, depressie, persoonlijkheidsstoornis, seksuele/psychische/geestelijke mishandeling in de voorgeschiedenis zijn mogelijk risico-verhogende factoren op het krijgen van een prikkelbare darm.

Complicaties

  • Diarree en obstipatie, beide klachten bij prikkelbare darm, kunnen aambeien veroorzaken.
  • Als u bepaalde voeding vermijdt in verband met klachten, kan u voedingstoffen tekort komen en dit kan lijden tot ondervoeding of vitamine- en mineralentekort.
  • De gevolgen van de prikkelbare darm op uw kwaliteit van leven is de meest belangrijke complicatie. De effecten die de prikkelbare darm veroorzaken kunnen het gevoel geven dat u uw leven niet maximaal kunt leven. Dit kan lijden tot ontmoediging en depressie.

De diagnose prikkelbare darm hangt voor een groot deel af van uw ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek.

Criteria om de diagnose te maken

Er is meestal geen lichamelijke aanwijzing om een definitieve diagnose te maken voor prikkelbare darm. De diagnose vaststellen gebeurt door andere aandoeningen uit te sluiten. De criteria zijn gebaseerd op klachten die andere aandoeningen uitsluiten.

  • Rome criteria
    Volgens deze criteria moet u, voordat de arts de diagnose prikkelbare darm stelt, bepaalde klachten hebben.
    • U moet minimaal 3 dagen per maand in de laatste 3 maanden buikpijn of last hebben gehad. 
    • U moet daarnaast 2 of meer van de volgende klachten hebben: verbetering na ontlasten, een veranderde stoelgang in hoeveelheid en in samenstelling.
  • Manning criteria
    Deze criteria richten zich op pijn die vermindert na ontlasten, een incomplete darmbeweging, slijm bij de ontlasting en verandering in de samenstelling van de ontlasting. Hoe meer klachten aanwezig, hoe hoger de kans op het hebben van een prikkelbare darm.

Anamnese

Tijdens een uitgebreid gesprek (anamnese) gaat de zorgverlener met specifieke vragen na of er voldoende criteria zijn voor prikkelbare darm of dat er nog andere klachten zijn die mogelijk op een andere aandoening kunnen wijzen.

Een aantal klachten die aanvullend onderzoek nodig maken zijn:

  • Eerste klachten na 50e jaar.
  • Gewichtsverlies.
  • Rectaal bloedverlies.
  • Koorts.
  • Misselijkheid of regelmatig braken.
  • Buikpijn, vooral wanneer er geen verlichting is na het ontlasten of als het alleen ’s nachts optreedt.
  • Diarree die u wakker houdt.
  • Bloedarmoede gerelateerd aan een laag ijzergehalte.

Als u voldoet aan de criteria voor prikkelbare darm en er geen andere klachten zijn die wijzen op een andere aandoening, is de eerste keus om een behandeling te starten zonder aanvullend onderzoek. Als u geen verbetering van de behandeling merkt, vinden er waarschijnlijk wel aanvullende onderzoeken plaats.

Aanvullend onderzoek

Er zijn verschillende testen mogelijk, waaronder onderzoek van de ontlasting, om te controleren op infecties of problemen in uw darmen in het opnemen van voedingsbestanddelen (malnutrition).

De onderstaande onderzoeken gaan op afspraak en alleen op indicatie:

  • Colonoscopie
    Met een flexibele slang met camera (endoscoop) wordt de darm van binnen bekeken. Hiermee kunnen we ontstekingen, vernauwingen of tumoren vast te stellen. Tijdens dit onderzoek kunnen poliepen verwijderd worden en/of biopten worden genomen.
  • Lactose intolerantietest
    Bij mensen met lactose-intolerantie verteert lactose (melksuiker) in de dunne darm niet of onvoldoende. Hierdoor komt de lactose in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm kunnen lactose wel afbreken. Hierbij komt waterstofgas vrij, dat in het bloed wordt opgenomen en via de longen wordt uitgeademd. Door tijdens de test de hoeveelheid waterstofgas in uw adem te meten, kan duidelijk worden of u lactose-intolerantie heeft.
  • Helicobacter Pylori Ademtest
    Met deze ademtest kan worden aangetoond of de Helicobacter-bacterie aanwezig is in het maag-darmkanaal. Deze bacterie kan verantwoordelijk zijn voor bepaalde aandoeningen van de maag. Er kan ook gecontroleerd worden of de behandeling van de met antibiotica succesvol is.
  • Bloedonderzoek
    Coeliakie is een gluten-overgevoeligheid, waarbij de klachten veel overeenkomsten hebben met de symptomen van een prikkelbare darm. Een bloedtest kan uitsluiten dat u coeliakie heeft. Soms kan het nodig zijn om biopten van de dunne darm te nemen om zo de diagnose coeliakie te stellen. Dit gaat met een gastro duodenoscopie.
  • Gastro duodenoscopie 
    Hiermee wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de slokdarm, maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken met een een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een kleine videocamera (endoscoop). Bij verdenking op coeliakie worden er biopten van het slijmvlies genomen van het eerste deel van de twaalfvingerige darm.

Aanvullend onderzoek bij diarree met ontlastingsverlies

  • Ontlastingsonderzoek 
    Als u chronische diarree heeft, kan het nodig zijn om uw ontlasting na te laten kijken op bacteriën en parasieten.
  • Anale manometrie
    Bij dit onderzoek wordt de druk in het anale kanaal en de endeldarm gemeten met een dunne katheter. Dit gebeurt in rust, tijdens maximale aanspanningen en tijdens persen.
  • Ballon expulsietest
    Met een ballon gevuld met lucht of water wordt het volume van de endeldarm gemeten en de bijbehorende drukken bij eerste aandrang. De drang tot ontlasten en maximaal verdraagbaar volume worden geregistreerd. Ook wordt de tijd gemeten die nodig is om de ballon eruit te drukken.

Aanvullend onderzoek bij obstipatie

  • Passagetijd dikke darm
    Meting van de snelheid waarmee de darminhoud uw dikke darm passeert. 
  • MRI defecografie
    Dit onderzoek geeft informatie over de functie van het bekkenbodemgebied tijdens het ontlasten. Zoals een verzakking van de dunne darm tot laag in het bekken, het uitpuilen van de endeldarm in de vagina, het verzakken van de blaas in de vagina of endeldarmverzakking. 

Omdat het niet duidelijk is wat de oorzaak van een prikkelbare darm is, is de behandeling gericht op vermindering van de klachten, zodat u zo normaal mogelijk kan leven.

In de meeste gevallen kunnen de klachten verbeteren door te leren met stress om te gaan en veranderingen in uw voedingspatroon en levensstijl te maken. Ook veel bewegen, voldoende drinken en een goede nachtrust geven een verbetering in klachten.

Als uw klachten meer dan gemiddeld zijn heeft u misschien meer nodig dan veranderingen in uw levensstijl. Uw arts kan dan medicijnen voorschrijven.

Voeding/dieet 

Zoals eerder aangeven is het belangrijk dat u uw voedingspatroon, vochtinname en levensstijl verandert, maar soms moet er meer aangepast of veranderd worden in uw voeding.

Als u veel last heeft van opgeblazenheid of winderigheid, is het verstandig om bijvoorbeeld koolzuurhoudende drank, bepaalde groente en fruit te vermijden.

Lees voor meer informatie de folder Winderigheid.

FODMAP beperkt dieet

Een groep mensen met prikkelbare darm ervaart een afname van hun klachten door het volgen van het FODMAP beperkt dieet.

FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. In de dikke darm worden deze koolhydraten vervolgens afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die de dikke darm prikkelen, wat klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken.

Het FODMAP beperkt dieet bestaat uit een eliminatiefase waarin u producten met FODMAP uit het menu gaat schrappen. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin u geleidelijk weer FODMAPs gaat toevoegen. Een diëtist adviseert hoe u voedingsmiddelen weer langzaam toevoegt. Zo kunt u nagaan welke FODMAPs bij u de klachten veroorzaken. De producten die uw klachten verergeren, kunt u voortaan beter vermijden. Het FODMAP beperkt dieet is een intensief dieet om te volgen. Begeleiding van een diëtist met kennis van het dieet is hierbij essentieel.

Uitgebreide informatie over dit dieet is te vinden op www.fodmapdieet.nl.

Medicijnen

Soms is het nodig om naast bovenstaande behandelmogelijkheden, toch medicijnen voor te schrijven. Het hangt van de klachten af welk medicijn geschikt is.

  • Vezelsupplementen
    Aals voldoende vezelinname via  voeding niet voldoende is, zijn er vezelsupplementen in tablet- en in poedervorm.
  • Diarreeremmers
    Bij diarreeklachten is het mogelijk om een diarreeremmer te slikken.
  • Spasmolyticum
    Deze medicijnen worden vooral voorgeschreven bij buikpijn,  krampen en opgeblazenheid. Anticholinergica kan ook voorgeschreven worden, maar deze hebben obstipatie als bijwerking en is dus alleen geschikt als diarree één van de problemen is.
  • Antibiotica
    Als er verdenking is op bacteriële overgroei in de darmen, kan antibiotica voorgeschreven worden.
  • Laxantia
    Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, die allemaal hun eigen werking hebben. Afhankelijk van het probleem wordt er voor een middel gekozen.
  • Antidepressiva
    In sommige gevallen wordt er voor een bepaalde periode een lage dosering antidepressiva voorgeschreven. In een lage dosering heeft de antidepressiva een positieve uitwerking op de darmen.
  • Probiotica
    Dit zijn goede darmbacteriën en deze vallen onder de voedingssupplementen. Na een doorgemaakte infectie of antibioticagebruik kan de balans in de darmen verstoord zijn. Door het gebruik van een goede multistrain probiotica kan de balans weer hersteld worden.

Overige behandelingen

  • Lange termijn en korte termijn dynamische psychotherapie is erop gericht grote veranderingen teweeg te brengen in de persoonlijkheid en de verschillende aspecten van het persoonlijk functioneren.
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een therapie die ervan uitgaat dat verkeerde gedachtepatronen (zogenaamde cognitieve patronen) verkeerde gedragsaanpassingen en emotionele response veroorzaken.
  • Hypnotherapie bestrijkt een reeks van veranderingen in het bewustzijn die kunnen variëren van korte momenten van afleiding of absences, via meer gevorderde toestanden van ontspanning, naar hele diepe toestanden van een naar binnen gekeerde concentratie en bewustzijn. Er is een speciaal hypnotherapie-programma ontwikkeld, gericht op patiënten met functionele buikklachten.

Levensstijl

In veel gevallen kan het veranderen van uw voeding en levensstijl de klachten van de prikkelbare darm verminderen. Uw lichaam reageert niet meteen op deze veranderingen, maar uw doel is om een oplossing te krijgen voor de lange termijn.

  • Experimenteer met vezels: bij een prikkelbare darm kunnen vezels verschillende resultaten geven. Het helpt bij obstipatie, maar kan gasvorming en krampen verergeren. De beste aanpak is de hoeveelheid vezels in uw dieet langzaam verhogen in een periode van een paar weken. 
    • Voorbeelden van voeding met vezels: volkoren brood, fruit en groenten. Als uw klachten niet verminderen of juist verergeren, neem dan contact op met uw behandelaar.
    • Sommige mensen functioneren beter door vezelsupplementen te nemen. Let op dat er geen senne/sennapeulen aan toegevoegd zijn. Bij het gebruik van vezelzakjes moet u het glas langzaam leeg drinken en een glas water extra nemen.
  • Vermijd voeding die uw klachten verergeren: maar pas op dat u niets meer durft te eten. Producten zoals zoetstof, chocola en cafeïne (thee, koffie en energiedrankjes) zijn producten waarvan bekend is dat ze veel klachten kunnen veroorzaken.
  • Vermijd kauwgom als u veel last van gasvorming heeft.
  • Vermijd drinken door een rietje als u last van gasvorming heeft.
  • Eet op geregelde tijden en kauw goed: de darmen houden van rust en regelmaat. Neem er de tijd voor en kauw het eten goed.
  • Drink voldoende en vermijd cafeïnehoudende drank en koolzuurhoudende dranken: tussen de 1,5 liter en 2 liter is voldoende. Bij obstipatie moet u 2 liter per dag drinken.
  • Dagelijks 30 minuten bewegen is de norm: wandelen is een prima manier om te bewegen. Als wandelen voor u lichamelijk niet mogelijk is, vraag dan uw behandelaar om alternatieven.
  • Wees voorzichtig met anti-diarreemiddelen en laxeermedicijnen die u bij de drogist kan kopen: gebruik de laagst mogelijke dosis die u nodig heeft. Bij verkeerd gebruik kunnen deze medicijnen, op de lange termijn, uw probleem juist verergeren.

Hieronder vindt u een aantal tips.

Hieronder vindt u enkele tips die u helpen goed voorbereid te zijn voor uw afspraak op de polikliniek:

  • Schrijf uw klachten/symptomen op. Ook wanneer de klachten/ symptomen begonnen zijn, hoe ze veranderd/verergerd zijn gedurende de tijd. Maak aantekeningen over hoe vaak uw klachten optreden en welke factoren de klachten uitlokken.
  • Neem een lijst mee met uw medicijnen, ook de vitamines en supplementen die u inneemt.
  • Schrijf uw ziekte(voor)geschiedenis op inclusief andere aandoeningen waarvoor u behandeld wordt/bent.
  • Schrijf persoonlijke informatie op, bijvoorbeeld grote veranderingen en/of stress in uw leven. Deze factoren kunnen verbonden zijn met darmproblemen en klachten.
  • Vraag bij uw familieleden na of iemand in uw naaste familie de diagnose van de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, IBS of darmkanker heeft.
  • Schrijf vragen op om aan uw arts/verpleegkundig specialist te stellen. Bijvoorbeeld:
    • Welke onderzoeken heb ik nodig?
    • Welke behandelingen zijn er?
    • Zijn er voeding beperkingen die ik moet volgen?
    • Mijn voedingspatroon veranderen, kan dat helpen?
    • Welke vragen kunt u verwachten van uw arts/verpleegkundig specialist?

Uw arts/verpleegkundig specialist kan u de volgende vragen stellen:

  • Wanneer zijn de klachten begonnen?
  • Vermijd u activiteiten vanwege uw klachten?
  • Is er iets dat uw klachten verbetert of verslechtert?
  • Komen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa (IBD) of darmkanker in uw familie voor?
  • Bent u ooit bestraald in het bekkenbodemgebied?
  • Hoe is uw bevalling verlopen?
  • Zijn er problemen met het plassen?

Ook kunt u vragen verwachten over mogelijke problemen bij vrijen, anale seks en of u in uw leven psychisch, lichamelijk of seksueel bent misbruikt.

Meer weten?