Terug

Rechterhemisfeer communicatiestoornis

Mensen met een beschadiging in de rechterhersenhelft kunnen problemen hebben met de taal. Er kunnen problemen zijn bij het vertellen en schrijven. Zoals woordvindproblemen, “van de hak op de tak springen”, het niet uit elkaar kunnen houden van hoofd en bijzaken, het niet tot de kern van een verhaal komen.

Daarnaast kunnen er problemen zijn met het begrip en lezen. Zoals het aanvoelen van de sfeer van een gesprek, het herkennen van de letterlijke of figuurlijke betekenis van een opmerking of een grapje, het begrijpen van leestekens, het begrijpen van de zinsmelodie (intonatie) en gezichtsuitdrukkingen. Deze problemen kunnen leiden tot misverstanden met de communicatiepartner.

Logopedie bij een rechterhemisfeer communicatiestoornis

De logopedist onderzoekt eerst welke problemen er zijn. De logopedist leert u en uw directe omgeving hoe u het beste met elkaar kunt communiceren en hoe misverstanden...

De logopedist onderzoekt eerst welke problemen er zijn. De logopedist leert u en uw directe omgeving hoe u het beste met elkaar kunt communiceren en hoe misverstanden herkend en/of opgelost kunnen worden.

Onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan door het in laten vullen van vragenlijsten door u en door uw (gespreks)partner. Ook wordt een test afgenomen om de problemen in kaart...

Er wordt onderzoek gedaan door het in laten vullen van vragenlijsten door u en door uw (gespreks)partner. Ook wordt een test afgenomen om de problemen in kaart te brengen. U hoeft hiervoor niets voor te bereiden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het bewust maken van u en uw gesprekspartners van de problemen en hoe u daarmee het beste omgaat. Ook kunnen er oefeningen worden...

De behandeling bestaat uit het bewust maken van u en uw gesprekspartners van de problemen en hoe u daarmee het beste omgaat. Ook kunnen er oefeningen worden gedaan om de communicatie te vergemakkelijken.

Adviezen

Enkele adviezen:

Enkele adviezen:

  • Gebruik korte zinnen.
  • Gebruik letterlijke taal.
  • Probeer belangrijke woorden extra te benadrukken en zeg precies wat u bedoelt.
  • Help de patiënt met het organiseren van informatie, door samen te vatten wat hij/zij zegt en na te vragen of dat klopt.

 

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.