Snac/ slac

SNAC is een afkorting voor Scaphoïd Nonunion Advanced Collaps. Een SNAC ontstaat na een slechte genezing van een breuk in het scheepsvormig bot in de pols (scaphoïd fractuur). SLAC is een afkorting voor Scapholunate Advanced Collaps. Een SLAC ontstaat na slecht herstel van een gescheurde gewrichtsband in de pols (SL letsel). Bij zowel de SNAC als de SLAC is er sprake van slijtage (artrose) aan vooral de duimzijde van de pols.

De bewegingen van de handwortelbeenderen (8 botjes in de pols) ten opzichte van elkaar zijn niet meer in balans. Hierdoor ontstaat onherstelbare kraakbeenschade (gewrichtslijtage). Hoe langer een SNAC of SLAC bestaat, hoe verder de gewrichtslijtage in de pols zich ontwikkelt.

Slac 1

Als het SL ligament (blauwe pijl) scheurt kan er instabiliteit ontstaan. Op de lange termijn kan uitgebreide slijtage ontstaan van de aanliggende gewrichten (geel).

Slac 2

Het scaphoid (blauw) is gebroken en behoeft zorgvuldige behandeling. Bij een onbehandelde of niet goed behandelde breuk kan uitgebreide slijtage van aangrenzende gewrichten (geel) ontstaan.

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z