Terug

Spondyloartritis (SpA)

Spondyloartritis is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben. Denk hierbij aan ziekten zoals ziekte van Bechterew, artritis psoriatica, reactieve artritis en artritis bij chronische darmziekten.

Spondyloartritis

Als de ziekte niet duidelijk alle tekenen heeft van één van de vormen van de spondyloartritis, maar wel enkele klachten die erbij passen spreken we van SpA....

Als de ziekte niet duidelijk alle tekenen heeft van één van de vormen van de spondyloartritis, maar wel enkele klachten die erbij passen spreken we van SpA.

We herkennen twee hoofdgroepen Axiale Spondyloartrtis en Perifere Spondyloarrtitis.

  • Axiale spondyloartritis (waaronder de ziekte van Bechterew)

Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. De ontstekingen veroorzaken chronische pijn en stijfheid, vooral rond de heupen, de bilstreek en laag in de rug. Ook andere delen van het lichaam kunnen betrokken zijn, zoals gewrichten in de armen of benen, de pezen, maar ook de ogen, de darmen en de huid. Regelmatig bewegen en medicijnen kunnen helpen de klachten te verminderen. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis.

Lees hier meer over axiale spondyloartritits.

  • Perifere spondyloartritis (waaronder artritis psoriatiaca en artritis bij chronische inflammatoire darmziekten )

Perifere spondyloartritis is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen vooral aanwezig zijn in de gewrichten. De ontstekingen veroorzaken in tegenstelling tot Reumatoïde Artritis chronische pijn en stijfheid, vooral rond de grote gewrichten. Echter ook andere delen van het lichaam kunnen betrokken zijn, zoals gewrichten in de handen, voeten en rug, de pezen, maar ook de ogen, de darmen en de huid. Regelmatig bewegen en medicijnen kunnen helpen de klachten te verminderen. Artritis psoriatica en Artritis bij chronische inflammatoire darmziekten zijn de bekendste vorm van perifere spondyloartritis;

Morbus Bechterew

Bij de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken.

Bij de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken.

De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma.

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis.

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis.

Klachten aan het bewegingsapparaat komen vaak voor bij psoriasis. Ongeveer 30% van de patiënten met inflammatoire darmziekten heeft gewrichts- en/of rugklachten waarvan 10 % een perifere spondyloartritis. De ziekte veroorzaakt huidproblemen en gewrichtsklachten. Hoeveel last u van uw huid en gewrichten heeft, kan verschillen. De ene keer kan uw huid heel erg opspelen, terwijl u op een ander moment meer last van uw gewrichten kunt hebben.

Lees hier meer over artritis psoritacia.

Artritis bij inflammatoire darmziekten

Artritis bij inflammatoire darmziekten (IBD) is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de darmziekte Morbus Crohn en Collitis Ulcerosa.

Artritis bij inflammatoire darmziekten (IBD) is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de darmziekte Morbus Crohn en Collitis Ulcerosa.

De ziekte veroorzaakt naast darmproblemen veelal gewrichtsklachten. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn veelvoorkomende verschijnselen bij IBD. Ongeveer 35 % van de patiënten met IBD heeft gewrichts- en/of rugklachten waarvan 13 % een perifere spondyloartritis blijkt te zijn. Hoeveel last u van uw darm en gewrichten heeft, kan verschillen. De ene keer kan uw darm heel erg opspelen, terwijl u op een ander moment meer last van uw gewrichten kunt hebben.

Lees hier meer over artritis bij inflammatoire darmziekten.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.