TFCC letsel

De pols is een complex gewricht bestaande uit acht handwortelbeenderen en twee onderarmbotten: de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). TFCC is de afkorting van triangulair fibro-cartilagineus complex.

Het TFCC vormt een verbinding tussen de ellepijp, het spaakbeen en een deel van de handwortelbeenderen in de pols. Het complex bestaat uit banden (ligamenten) en kraakbeen. Het TFCC is vergelijkbaar met de meniscus in het kniegewricht. Naast dat het TFCC als een schokdemper fungeert tussen de botten van de pols en de botten van de onderarm draagt het TFCC in belangrijke mate bij aan de beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Door een val, een krachtige draaibeweging of slijtage kan er een scheur in het TFCC ontstaan welke klachten geeft. Als deze klachten lang blijven bestaan, zal de ellepijp (ulna) niet goed om het spaakbeen (radius) heen kunnen draaien en is er de mogelijkheid dat artrose (slijtage) tussen deze gewrichten gaat optreden. Het is dan ook belangrijk dat er een goede stabilisatie is tussen het spaakbeen en de ellepijp.

 

Tfcc letsel

Het TFCC (blauwe driehoek) zorgt o.a. voor stabiliteit (rode pijlen) in de pols. Een operatie (zie groene stippellijn voor litteken) kan de stabiliteit herstellen.

 

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z