Endometriose is een goedaardige chronische ziekte die voorkomt bij vrouwen die zich in de vruchtbare tijd van hun leven bevinden. Ongeveer 2-10% van de vrouwen die zich in de vruchtbare fase van het leven bevinden heeft endometriose. Toch is de aandoening redelijk onbekend met gevolg dat vrouwen de symptomen vaak pas laat ontdekken. De oorzaak van endometriose is onbekend. Waarschijnlijk bepalen meerdere factoren of u endometriose krijgt. Zo lijken bepaalde genen verband te houden met het ontstaan van de ziekte.
Endometriose is een afwijking waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, zich in de buikholte, op het buikvlies (peritoneum), eierstokken, eileiders, blaas en/of darmen bevindt.
Het baarmoederslijmvlies (endometrium) is slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de baarmoeder bevindt. Aan het begin van iedere vruchtbare periode groeit dit slijmvlies aan. Wanneer een vrouw niet zwanger is aan het einde van deze periode, verwijdert het lichaam het slijmvlies. Dit gebeurt wanneer een vrouw ongesteld is.
Bij endometriose gebeurt dit proces ook buiten de baarmoeder. Dit zorgt vaak voor irritatie en kan leiden tot ontstekingen, littekenvorming en soms tot verklevingen tussen verschillende organen.
Tijdens de overgang stopt het proces van het slijmvlies aanmaken en afstoten. Ook de stukjes buiten de baarmoeder groeien dan niet meer. Ze zitten er nog wel, maar geven meestal geen klachten meer.