3. Onderzoek

(verdenking) Endometriose

Om vast te stellen dat het gaat om endometriose is aanvullend onderzoek nodig.

Onderstaande onderzoeken kan uw behandeld arts doen om tot een diagnose te komen:

  • Inwendig vaginaal onderzoek
    Tijdens uw eerste afspraak doet uw behandelend arts (meestal) een inwendig vaginaal onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om de endometriose plekken in de kleine bekken (tussen de endeldarm en de ophangbanden van de baarmoeder) te signaleren. Soms voelt uw behandeld arts met een vinger in de anus (rectaal toucher) om mogelijke endometriose in de endeldarm op te sporen.
  • MRI-onderzoek
    Met een MRI-onderzoek kunnen we de gehele buik bekijken. Dit doen we om vast te stellen hoe uitgebreid de endometriose is en om te beoordelen of de blaas, urineleiders en darm betrokken zijn bij de endometriose.
  • Kijkoperatie
    Een kijkoperatie (laparoscopie) is een onderzoek waarbij uw behandeld arts kijkt of er endometriose plekken op het buikvlies zijn die bij eerder onderzoek niet in beeld zijn gekomen. Zo kan uw behandeld arts een definitieve diagnose stellen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de endometriose, kan uw arts tijdens de kijkoperatie direct endometriose plekken verwijderen. Bij uitgebreide endometriose is de behandeling vaak ingrijpend en is een goede voorbereiding noodzakelijk. Hier wordt dan een vervolgafspraak voor gemaakt.
  1. Verwijzing
  2. Polibezoek
  3. Onderzoek
  4. Diagnose
  5. Behandeling
  6. Nazorg