Na de operatie mag u, als u zich goed voelt, weer naar huis.
Nazorg
- Uw arm zit in een gipsverband en kan, als u naar huis gaat, nog verdoofd aanvoelen. U moet het gipsverband drooghouden. Tijdens het douchen, kunt u een plastic zak om de hand doen. Het gipsverband wordt na ongeveer 10 dagen verwijderd.
- Als u weer volledig gevoel in uw arm heeft, kunt u uw arm het beste hooghouden in een mitella of sling en/of u legt overdag uw hand op een kussen. 's Nachts kunt u uw hand het beste op een kussen laten rusten.
- Het is belangrijk dat u de vingers regelmatig beweegt om stijfheidsklachten te voorkomen. Doe hiervoor de volgende oefeningen.
- Oefening 1
Maak 5x per dag 10 keer de vingers recht en buig 10 keer de vingers ontspannen. Vermijd met kracht een vuist te maken. Dit herhaalt u nog eens waarbij u de andere hand gebruikt om de vingers te helpen met bewegen.
- Oefening 2
Spreid en sluit 5x per dag 10 keer de vingers om het vocht uit de hand weg te pompen.
- Voor eventuele napijn kunt u paracetamol gebruiken, maximaal 4x per dag 1.000 mg. Zo nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling.
- Zelf autorijden met drukverband of gipsspalk mag niet. U bent dan niet verzekerd.
Wondzorg en gips
Na de operatie volgt een traject van ongeveer 4 weken gips.
- Ongeveer 10 dagen na de operatie heeft u een afspraak bij de polikliniek Plastische Chirurgie voor het uitpakken van het verband en het verwijderen van de hechtingen. Er zitten hechtpleisters op de littekens, deze worden tegelijk met de hechtingen verwijderd. Daarna krijgt u nieuwe hechtpleisters.
- Direct daarna mag u naar de Gipskamer voor het aanleggen van nieuw gips voor 2 tot 3 weken.
- Na het aanbrengen van het gips krijgt u een afneembare kunststofspalk aangemeten bij de handtherapeut.
- Een afspraak voor eventuele afspraken bij de handtherapie (fysio- en/of ergotherapeut).
- Een afspraak voor hand- en spalktherapie.
- Een afspraak voor controle bij de plastisch chirurg. We bekijken dan het litteken en bespreken de klachten voor en na de operatie/injectie en of deze zijn verbeterd. Dit is meestal 8 tot 10 weken na de operatie.
Bij klachten van het gips kunt u altijd de Gipskamer bellen. Zij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 09.30-10.00 uur en tussen 13.30-14.00 uur via (010) 291 36 19. Vanaf 16.30 uur, in het weekend en op feestdagen is de Gipskamer gesloten en kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via (010) 291 35 99.
Meer informatie leest u in de folder Uw arm of been in het gips.
Hersteltraject na een operatie
Het hersteltraject na een ‘trapezium extirpatie met duimversteviging’ kost veel tijd en oefening om de beweging en kracht terug te krijgen. Meestal duurt dit ongeveer 3 tot 6 maanden. Hierna neemt de kracht in de komende jaren nog langzaam toe.
Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig blijft bij aanraken en druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn bijna altijd tijdelijk.
Na de operatie is autorijden meestal weer mogelijk vanaf 12 weken wanneer de spalk niet meer gebruikt wordt.
Na de operatie is sporten met zware duimbelasting weer toegestaan na ongeveer 6 maanden.
De afneembare spalk moet het eerste jaar tijdens het sporten gedragen worden. Tot 6 maanden na het ontstaan van het letsel raden wij aan om contact/vechtsporten en intensieve stressmomenten te vermijden.
Handenteam
Na een operatie voor duimbasis- en/of polsbotslijtage volgt meestal een intensief nazorgtraject. Afhankelijk van de operateur en de techniek van de operatie wordt gestart met handtherapie onder deskundige begeleiding van de handtherapeuten. De nabehandeling bestaat uit spalk- en oefentherapie. Deze nabehandeling wordt uitgevoerd door gespecialiseerde ergo- en fysiotherapeuten. Meestal duurt de nabehandeling 3 tot 6 maanden, waarbij u de eerste 6 weken gemiddeld 1 tot 2 keer per week wordt behandeld.
Mogelijke complicaties
Bij alle operaties bestaat een kleine kans op complicaties. Voor de volledigheid noemen we de (zeer) zeldzame complicaties. Als u vragen heeft over de mogelijke complicaties, raden wij u aan om contact op te nemen met uw behandelend arts.
- Een wondinfectie, een nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken. Neem bij roodheid, koorts, warm aanvoelen van de huid of erge pijnklachten contact op met het ziekenhuis.
- Na een trauma of operatie van de hand kunnen er onbegrepen klachten ontstaan die niet direct te maken hebben met het trauma of de operatie. Deze klachten kunnen roodheid, zwelling, een glanzende huid, stijfheid en pijn zijn. Ook kan er een intolerantie ontstaan voor kou. Deze klachten komen slechts zeer zelden voor en zijn vaak tijdelijk.
- De ‘trapezium extirpatie met duimversteviging’ kan als zeldzame complicatie het raken van de gevoelszenuw hebben. Dit kan gevoelsverlies geven over een klein stuk van de rug van de duim. Vaak is dit tijdelijk.
- Na de operatie is de beweeglijkheid en de kracht van de duim minder dan vroeger (voor de slijtage). De kracht herstelt vaak (maar niet altijd) tot of tot boven het niveau van voor de operatie. Vaak wordt de pijn veel minder, maar er kan resterende pijn aanwezig blijven.