Enhanced Recovery After Surgery programma

Enhanced Recovery After Surgery programma

Het Maasstad Ziekenhuis is een van de 8 Nederlandse ziekenhuizen die patiënten bij darmoperaties op een nieuwe wijze behandelen. In het Enhanced Recovery After Surgery-programma, kortweg het ERAS-programma, werken patiënt en behandelteam voor, tijdens en na de operatie toe naar een versneld herstel.

Om dat te bereiken worden in dit programma zeventien componenten van de zorg rondom en tijdens de operatie geoptimaliseerd en in een protocol toegepast. Een uitgebalanceerde pijnbehandeling en voeding, plus het dagelijks portie bewegen is de kern van de aanpak die behandelteam en patiënt in het ERAS-programma hanteren. Het beeld van een patiënt die met pyjama aan op bed blijft met morfine en een maagsonde, behoort tot het verleden.

Sneller beter

Alle factoren die een versneld herstel beïnvloeden, zijn binnen ERAS samengebracht. Het is gebleken dat u als patiënt sneller herstelt als u goede voorlichting krijgt, in een betere conditie de operatie ingaat en na de operatie sneller gaat eten en mobiliseren.

De gastro-intestinale chirurgen van het Maasstad Ziekenhuis voeren bovendien een groot deel van de colon chirurgie (dikke darm chirurgie) laparoscopisch (via een kijkoperatie) uit. Ook dit draagt bij aan een sneller herstel.

Niet iedereen is echter geschikt om op deze manier geopereerd te worden, bijvoorbeeld wanneer eerdere operaties in de buik en/of darmen zijn uitgevoerd. De chirurg zal dan beslissen de operatie met behulp van een grote snee in de buik uit te voeren. Indien mogelijk zal dit met u voor de ingreep op de polikliniek worden besproken.

De actieve rol die van u, als patiënt, verwacht wordt en de betrokkenheid van het behandelteam (chirurgen, nurse practitioners, anesthesiologen en verpleegkundigen) bevorderen het herstel, wat resulteert in een kortere opname in het ziekenhuis.

Complicaties

Zoals bij iedere operatie, kunnen ook bij darmoperaties complicaties optreden, zoals wondinfecties en naadlekkages.

ERAS vermindert die kans op complicaties. Er blijkt een duidelijk kleinere kans op complicaties dan bij patiënten die het programma niet hebben gevolgd.

Voorlichtingsgesprek

Wanneer uw chirurg beslist of u wordt opgenomen in het ERAS-programma, wordt u (samen met uw partner of een familielid) op de Chirurgie polikliniek uitgenodigd door één van de nurse practitioners voor een voorlichtingsgesprek.

Dit gesprek neemt ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag. Tijdens dit voorlichtingsgesprek wordt er aandacht besteed aan de volgende punten:

  • Operatiespecifieke informatie zoals eventuele darmvoorbereiding, blaaskatheter, wonddrains en pijnbestrijding;
  • Voor opname wordt uw voedingstoestand in kaart gebracht. Bij ondervoeding gaat de diëtist direct aan de slag om samen met u een goede voedingstoestand te bewerkstelligen;
  • Informatie over het verblijf in het ziekenhuis;
  • Het feit waarom mobiliseren en voeding van essentieel belang zijn in uw genezingsproces;
  • De operatie en belangrijke aspecten die daarmee samenhangen;
  • Voor psychosociale zorg krijgt u (evt. ook uw partner) een begeleidend gesprek aangeboden tijdens en na uw opname.

Ontslag

Wanneer uw chirurg beslist of u wordt opgenomen in het ERAS-programma, wordt u (samen met uw partner of een familielid) op de Chirurgie polikliniek uitgenodigd door één van de nurse practitioners voor een voorlichtingsgesprek.

Een week na ontslag volgt er een poliklinische afspraak bij een van de gastro-intestinale chirurgen om hechtingen te verwijderen en krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek.

Als u een (tijdelijk) stoma heeft gekregen, komt u ook terug bij de nurse practitioner Stomazorg.

Ieder lichaam herstelt anders na een operatie. Er zijn regels wat u wel en niet mag doen wanneer u thuis gekomen bent. Het is belangrijk een goede balans te vinden om uw herstel te bespoedigen.

Meer weten?