Terug

Actieve opvolging bij prostaatkanker

Actief opvolgen heeft als doel de ontwikkeling van de prostaatkanker van nabij op te volgen en eventuele nadelige effecten ten gevolge van een actieve behandeling te vermijden, tot op het moment dat een actieve behandeling noodzakelijk wordt.

Actieve opvolging

Uw arts heeft zorgvuldig overwogen of u in aanmerking komt voor actief opvolgen en houdt hierbij rekening met de tumorkenmerken, de resultaten van de onderzoeken,...

Uw arts heeft zorgvuldig overwogen of u in aanmerking komt voor actief opvolgen en houdt hierbij rekening met de tumorkenmerken, de resultaten van de onderzoeken, uw leeftijd en uw algemene gezondheidstoestand.

Actief opvolgen is enkel raadzaam bij kleine en weinig agressieve prostaatkanker. We weten dat die in vele gevallen nooit verder tot
ontwikkeling komen en dus ook geen aanleiding geven tot klachten of sterfte veroorzaakt door prostaatkanker. Het is dus een weloverwogen beslissing om u niet onmiddellijk actief te behandelen. Het is aangetoond dat voor kleine en weinig agressieve prostaatkanker, het niet onmiddellijk opstarten van een actieve behandeling geenszins aanleiding geeft tot een slechtere genezing.

Wanneer de tumor echter evolueert, zal de arts u alsnog een behandeling voorstellen, met als doel u te genezen. Misschien heeft u zelfs nooit een behandeling nodig voor de prostaattumor en hebt u op die manier ook geen last gehad van mogelijke nevenwerkingen op het vlak van plassen, het maken van stoelgang en seksualiteit. Zou u na verloop van tijd zelf liever een actieve behandeling krijgen, dan is dat ook mogelijk en kan u dat bespreken met uw arts.Voor actief opvolgen is het van groot belang dat u gedisciplineerd naar alle voorgestelde opvolgconsultaties komt.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.