Schildwachtklier
De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waar cellen vanuit een tumor in terecht komen. Als er voor de operatie bij de echo van de oksel geen uitzaaiingen in de okselklieren zijn aangetoond, de tumor niet te groot is en u niet eerder operaties aan de borst hebt ondergaan, wordt ter controle hiervan tijdens de borstoperatie de schildwachtklier verwijderd.
Tijdens de operatie wordt de klier door de patholoog-anatoom bekeken op de aanwezigheid van uitzaaiingen. U krijgt een injectie met een licht radioactieve, blauwgekleurde stof en met een speciale camera (gammacamera) is de ingespoten vloeistof te zien, die zich door uw lichaam verspreidt. Na een halfuur tot 1 uur wordt de schildwachtklier zichtbaar.
Als er uitzaaiingen aanwezig zijn, worden tijdens dezelfde operatie de resterende okselklieren verwijderd. Wanneer er geen uitzaaiingen worden aangetoond kunnen alle overige oksellymfeklieren bespaard blijven.
Oksellymfeklieren
Als voor de operatie uitzaaiingen in 1 van de oksellymfeklieren zijn vastgesteld of als tijdens of na de operatie de schildwachtklier aangetast blijkt te zijn, worden alle resterende oksellymfeklieren verwijderd.