Terug

Conservatieve behandeling

Wanneer de patiënt zich in het eindstadium van zijn nierfalen bevindt zal gesproken worden over diverse behandelopties. Een nierfunctie-vervangende behandeling, zoals dialyse, is een ingrijpende behandeling. In dit stadium kan de patiënt of de nefroloog ook kiezen voor het niet starten van dialyse. Dit heet ook wel een conservatieve behandeling.

Conservatieve behandeling

De achterliggende reden voor het kiezen van conservatieve behandeling kan zijn dat de patiënt of nefroloog geen verbetering voor levensverwachting of kwaliteit...

De achterliggende reden voor het kiezen van conservatieve behandeling kan zijn dat de patiënt of nefroloog geen verbetering voor levensverwachting of kwaliteit van leven verwacht. Of omdat de patiënt te maken heeft met andere ernstige aandoeningen. Maar ook het niet kunnen overzien van de dialysebehandeling kan een reden zijn om te kiezen voor conservatieve behandeling.

Nadenken over de keuze voor conservatieve therapie is ingrijpend. Het is een keuze die niet alleen gemaakt hoeft te worden. Een goede vriend of een familielid kan hierbij een rol spelen. Er wordt hier ook professionele ondersteuning bij geboden door een maatschappelijk werker en de nefroloog.

Bij conservatieve therapie zal de nefroloog een behandeling voorschrijven om de resterende functie van de nieren zo lang mogelijk te behouden en ophoping van afvalstoffen en vocht in het bloed zoveel mogelijk tegen te gaan. De behandeling bestaat uit het voorschrijven van medicijnen, meestal in combinatie met een eiwitbeperkt dieet en leefstijladviezen. In de beginfase helpt een conservatieve behandeling enigszins, echter op gegeven moment is dat niet afdoende en zal de patiënt overlijden. Het is niet aan te geven of dit proces dagen, weken of maanden zal duren.

Er zal gestreefd worden naar het zo optimaal mogelijk begeleiden van de patiënt, waarbij zo nodig ook de huisarts wordt betrokken.

Voor- en nadelen

Een conservatieve behandeling kent de volgende voor- en nadelen:

Een conservatieve behandeling kent de volgende voor- en nadelen:

Het voordeel van keuze voor conservatieve therapie is dat de patiënt zelf de regie behoudt en geen nierfunctie-vervangende behandeling aan gaat.

Het nadeel is dat de ophoping van vocht en afvalstoffen in het bloed blijft doorgaan. Hieraan zal de patiënt uiteindelijk overlijden, echter kan dit voor sommige mensen ook een verlossing zijn.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.