CPAP-therapie

CPAP-therapie

Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) betekent letterlijk ‘voortdurend positieve druk in de luchtwegen’. Door deze positieve druk wordt afsluiting van de keelholte en verstoring van de ademhaling voorkomen. Het is een manier om de ademhaling te ondersteunen.

De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast die door een slang en een masker in uw neus. Deze behandeling geeft verbetering zonder dat er een operatie nodig is.

Bij ernstige vormen van OSAS is dit momenteel de meest gebruikte behandelmogelijkheid.

CPAP is een apparaat dat u thuis zelf kunt gebruiken. Via een slang en een masker op uw neus en/of mond blaast het apparaat, terwijl u slaapt, lucht in uw luchtwegen onder een aanblijvende druk. Hierdoor blijft u ’s nachts gewoon doorademen.

Aan het begin van de CPAP behandeling krijgt u de apparatuur eerst een paar maanden op proef; dit heet een ‘proefplaatsing’. In deze periode wordt u uitgebreid begeleid bij het instellen en gebruiken van de CPAP apparatuur. Ga er niet van uit dat u de eerste nacht meteen door kunt slapen. U heeft tijd nodig om aan het apparaat te wennen. U wordt net zo lang begeleid totdat u goed met uw CPAP kunt slapen en uw AHI (aantal ademstops per uur) is afgenomen.

Het behandelteam van het Maasstad Ziekenhuis heeft veel ervaring met de behandeling van OSAS klachten met CPAP.

Betrokken afdelingen en vakgroepen