Terug

Cryoablatie

Cryoablatie is het behandelen van een tumor door middel van bevriezing. Cryo betekent bevriezing, ablatie betekent verwijderen. Cryoablatie wordt toegepast bij kleine niertumoren (<4 cm).

Voordelen van cryoablatie

Bij cryoablatie wordt de niertumor bevroren, waardoor de tumorcellen afsterven. Het lichaam ruimt vervolgens zelf de afgestorven cellen op. Door deze nieuwe...

Bij cryoablatie wordt de niertumor bevroren, waardoor de tumorcellen afsterven. Het lichaam ruimt vervolgens zelf de afgestorven cellen op. Door deze nieuwe techniek hoeven patiënten – die in aanmerking komen voor de behandeling – geen chirurgische ingreep te ondergaan, wat gunstig is voor hun herstel.

Een cryoablatie wordt alleen uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland. De urologen, interventieradiologen en anesthesisten (Sedatie Praktijk Specialisten) van het Maasstad Ziekenhuis werken nauw samen bij deze behandeling.

Patiëntvriendelijke behandeling
“Bij cryoablatie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, die worden ingebracht in de tumor. Leverancier van de speciale vriestechniek, MML-Medical, is aanwezig bij de behandeling en maakt – samen met het medisch team van het ziekenhuis – de naalden heel koud zodat de tumor bevriest. De rest van de nier blijft hiermee gespaard. Om de tumor en het ijs tijdens de ingreep nauwkeurig te kunnen zien, vindt de behandeling plaats onder de CT scanner”, legt interventieradioloog Ronald Wassenaar uit.

Voor het comfort van de patiënt wordt tijdens de behandeling de zogenoemde ‘Propofol sedatie’ (roesverdoving) toegepast, waardoor angst en pijnlijke momenten geen rol meer spelen. De Sedatie Praktijk Specialist laat de patiënt slapen en bewaakt nauwlettend de hartslag, bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed, de ademhaling en de diepte van de slaap. 
Uroloog Diederik de Lange: “De behandeling is geschikt voor patiënten met een niertumor kleiner dan 4 centimeter en patiënten voor wie een ander soort operatie, onder volledige narcose, een te zware ingreep is.”

 

Meer informatie kunt u lezen in de folder onder aan de pagina.

Wachttijd

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.