Endoveneuze lasertherapie

Endoveneuze lasertherapie

Bij laserbehandeling sluit de behandelaar de ader met warmte. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast op stamvarices.

Op de polikliniek krijgt u steunkousen klasse twee of een recept hiervoor mee. Deze kunt u thuis passen en meenemen op de dag van behandeling.

Gelieve op de dag van behandeling geen crème of zalf op het been te smeren. U hoeft niet nuchter te zijn. Auto rijden kan lastig zijn, neem iemand mee die u thuis kan brengen.

 

De behandelaar brengt een katheter met glasvezeldraad via een prik onder controle met echo in de ader. Soms is een kleine snede van één centimeter nodig om de katheter in te brengen.

De ader wordt plaatselijk verdoofd met een aantal injecties in het been. De ingespoten vloeistof dient ook als koeling van het omliggende weefsel. Hierna wordt de ader met laserenergie gesloten. Om de ogen te beschermen tegen laserlicht dragen u en de medewerkers tijdens het laseren een beschermende bril.

Na de laserbehandeling krijgt u de steunkous aan. U dient gelijk na de behandeling 15 minuten te lopen. In beweging blijven zorgt ervoor dat het gesloten bloedvat minder zal gaan trekken.

De steunkousen moeten minimaal drie dagen en nachten  gedragen worden. Daarna draagt u de steunkous nog vijf dagen overdag.

Het ingespoten vocht en de inwendige wond zorgen voor een wat gezwollen bovenbeen. Het duurt ongeveer twee weken voor de zwelling verdwenen is. Bovendien kan het been één tot vier weken pijnlijk zijn. Bij pijn adviseren wij u een pijnstiller zoals vier keer 1000 mg paracetamol te gebruiken. Zwaar werk of intensief sporten wordt gedurende de eerste week na de behandeling ontraden. Wij raden u aan regelmatig te lopen zodat het been soepel blijft.

Na vier tot zes weken komt u op de polikliniek voor een controleafspraak bij uw behandelaar.

Complicaties treden zelden op, soms ontstaan bloeduitstortingen op de aanprikplekken. Een zeer enkele maal wordt de huid gevoelloos of pijnlijk door de warmte van de laser. De verdovingsvloeistof Lidocaïne kan in een enkele keer een allergische reactie geven.

Betrokken afdelingen en vakgroepen