Terug

Hartrevalidatie

Een hartinfarct of een hartoperatie kan lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Mogelijk weet u niet meer wat u kunt, waar uw grenzen liggen en wat voor invloed dat heeft op uw dagelijks leven. Misschien voelt u zich angstig en onzeker over uw mogelijkheden en over uw toekomst. U vraagt zich misschien af, waarom u dit is overkomen en wat u kunt doen om herhaling te voorkomen. Wellicht bent u emotioneler dan gewoonlijk. Kortom, het vanzelfsprekende vertrouwen in uw eigen lichaam is minder.

Wat willen we bereiken met hartrevalidatie?

Hieronder vindt u zeven doelen benoemd welke we willen bereiken met hartrevalidatie.

Hieronder vindt u zeven doelen benoemd welke we willen bereiken met hartrevalidatie.

  • Bekendheid met de medische en psychologische aspecten van deze impactvolle gebeurtenis;
  • Bekendheid met de aard van de ziekte en de risicofactoren;
  • Emotioneel evenwicht herwinnen of hervinden;
  • Het aftasten van uw grenzen en mogelijkheden, waardoor u leert luisteren naar uw lichaam en uw zelfvertrouwen kunt herwinnen;
  • Het opbouwen/verbeteren van uw lichamelijke conditie;
  • Een actieve, gezonde leefstijl ontwikkelen;
  • Angst voor inspanning overwinnen.

Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid

Het Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid is een samenwerkingsverband tussen het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis. In deze poliklinische setting...

Het Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid is een samenwerkingsverband tussen het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis. In deze poliklinische setting worden patiënten begeleid die zijn ontslagen uit het ziekenhuis na een hartinfarct, een dotterbehandeling, een bypass- of een klepoperatie aan het hart.

In het centrum werken diverse specialisten, zoals cardiologen, gespecialiseerd verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en maatschappelijk werkers nauw samen om ondersteuning te verlenen bij de psychische en lichamelijke gevolgen die een hartinfarct of een hartoperatie kunnen hebben.

Locatie

Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid
Jan Ligthartstraat 95
3083 AL Rotterdam

 

Aanmelden hartrevalidatieprogramma

Uw behandelend cardioloog in het Maasstad Ziekenhuis beoordeelt in overleg met u, of hartrevalidatie gewenst en zinvol is volgens het Hartrevalidatieprogramma...

Uw behandelend cardioloog in het Maasstad Ziekenhuis beoordeelt in overleg met u, of hartrevalidatie gewenst en zinvol is volgens het Hartrevalidatieprogramma Rijnmond Zuid. Ook met andere hartaandoeningen kunt u in aanmerking komen voor hartrevalidatie. Dit kan in overleg met uw behandelend cardioloog van het Maasstad Ziekenhuis aangevraagd worden.

De cardioloog meldt u aan voor het hartrevalidatieprogramma. Het Hartrevalidatiecentrum Rijnmond Zuid stuurt u alle informatie toe voor deelname aan het programma en een uitnodiging voor het intakegesprek.

Team hartrevalidatie

Het team hartrevalidatie bestaat uit een cardioloog, medisch maatschappelijk werker, diëtist en fysiotherapeut.

Het team hartrevalidatie bestaat uit een cardioloog, medisch maatschappelijk werker, diëtist en fysiotherapeut.

Fysiotherapeut

U komt twee keer per week bij ons trainen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Met ons beweegprogramma leert u onder begeleiding van een fysiotherapeut uw lichaam weer te vertrouwen en conditie op te bouwen volgens een persoonlijk aangepast trainingsschema.

Diëtiste

Gaat u deelnemen aan de hartrevalidatie dan voert de diëtist een meting bij u uit om uw risicofactoren in kaart te brengen. Tijdens het programma vertelt de diëtist over de noodzaak van gezond eten en welke producten u beter wel of niet kunt eten en begeleidt u hierin.

Medisch maatschappelijk werkster

Tijdens het intake-gesprek op de hartrevalidatie spreekt u ook de medisch maatschappelijk werkster. Tijdens het programma biedt de medisch maatschappelijk werker psychosociale begeleiding, informatie, advies, bemiddeling en onderzoek aan bij praktische gevolgen van deze impactvolle gebeurtenis.

Cardioloog

De cardioloog van het hartrevalidatieprogramma Rijnmond Zuid is verantwoordelijk voor u als deelnemer van het programma en is altijd benaderbaar als dit noodzakelijk blijkt te zijn.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.