Terug

Hemodialyse

Wanneer de nierfunctie achteruit gaat kan, naast het aanpassen van leefstijl en voorschrijven van medicijnen, nierfunctie-vervangende behandeling nodig zijn. Hemodialyse is één van deze dialysebehandelingen. Hemodialyse is behandeling met een kunstnier. Een kunstnier is een filter dat de functie van de nieren gedeeltelijk overneemt. Deze behandeling zal zowel in het ziekenhuis als thuis kunnen worden uitgevoerd.

Hoe werkt het?

Het bloed stroomt via een lijnenset vanuit het lichaam door een kunstnier. Daar wordt het bloed gezuiverd (overtollig water en afvalstoffen worden verwijderd)....

Het bloed stroomt via een lijnenset vanuit het lichaam door een kunstnier. Daar wordt het bloed gezuiverd (overtollig water en afvalstoffen worden verwijderd). Een dialysemachine bewaakt het hele proces, zodat alles veilig verloopt.

Shunt

Om het bloed via slangetjes naar de kunstnier en weer terug te laten stromen is een permanente toegang tot de bloedbaan nodig, een shunt genaamd. Een shunt is een verbinding tussen een ader en een slagader. De shunt wordt meestal in de onderarm aangelegd. Om de dialysebehandeling te starten wordt de shunt aangeprikt met twee naalden. Eén naald om het bloed naar de machine te leiden en een andere naald om het bloed vanuit de machine terug naar het lichaam te leiden.

Katheter

Wanneer nog geen shunt is aangelegd , maar de patiënt wel moet dialyseren wordt een dialysekatheter ingebracht. Deze zal in een bloedvat in de hals of in de lies worden geplaatst. Dit zal een tijdelijke toegang zijn.

Hoe lang duurt het?

Een hemodialysebehandeling duurt gemiddeld drie à vier uur. Afhankelijk van de medische toestand en persoonlijke omstandigheden wordt er drie keer per week...

Een hemodialysebehandeling duurt gemiddeld drie à vier uur. Afhankelijk van de medische toestand en persoonlijke omstandigheden wordt er drie keer per week gedialyseerd.

Dit kan zowel overdag als in de nacht, ook is er de mogelijkheid voor dialyse op het vakantiecentrum in Hellevoetsluis (Cape Helius).

Ook zijn er mogelijkheden voor thuishemodialyse via ons eigen project met de Nxstage (een speciale thuisdialysemachine) of via een opleiding vanuit Dianet, Utrecht (een aparte thuisdialyseorganisatie).

Thuisdialyse is pas mogelijk wanneer dialyse in het ziekenhuis stabiel/zonder problemen verloopt. Hemodialyse behandeling wordt dus altijd in het ziekenhuis begonnen.

Voor- en nadelen

Hemodialyse kent de volgende voor- en nadelen:

Hemodialyse kent de volgende voor- en nadelen:

Als nadeel kan bij deze behandeling worden ervaren:

 • het vaak naar het ziekenhuis komen;
 • het aanprikken van de shunt;
 • de kans op infectie;
 • meer schommelingen in de bloedwaarden;
 • het dieet;
 • de vochtbeperking.

Als voordeel kan de patiënt ervaren:

 • de dagen tussen de dialyses vrij;
 • een veilig gevoel in het ziekenhuis te zijn;
 • thuis geen beslommeringen;
 • contact met andere patiënten;
 • een goede overbrugging naar transplantatie.
U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.