Terug

Herniaoperatie

Een hernia treedt op in de wervelkolom. Deze bestaat uit een aantal beenderen (wervels). Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven, die belangrijk zijn voor het bewegen van de wervelkolom.Iedere tussenwervelschijf bestaat uit een stevige omhulling (de anulus fibrosus) en een weke buigzame kern (de nucleus pulposus). Wanneer de harde omhulling een zwakke plek vertoont of scheurt, kan de weke kern naar buiten puilen. Men spreekt dan van een ‘hernia nuclei pulposi’, voor het gemak afgekort tot ‘hernia’, het Latijnse woord voor uitstulping.

De operatie

De operatie vindt plaats onder totale narcose. Op de operatiekamer wordt de narcose toegediend.

De operatie vindt plaats onder totale narcose. Op de operatiekamer wordt de narcose toegediend.

Bij de operatie, wordt de uitpuilende kern weggehaald, waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt. De oorzaak van de pijn in het been is nu verdwenen. Om de kans op herhaling te verkleinen, wordt ook de rest van de weke kern uit de tussenwervelschijf
verwijderd. Dat de tussenwervelschijf nu geen kern meer bezit, kan geen kwaad. Hoewel de twee wervels aan weerszijden van deze leeggeruimde tussenwervelschijf nu iets minder kunnen bewegen, zijn er nog genoeg andere schijven over om de wervelkolom voldoende beweeglijkheid te geven.

Wat zijn de klachten

Deze kunnen nogal variëren:

Deze kunnen nogal variëren:

  • Rugpijn of stijfheid van de rug, welke men vooral kan voelen tijdens het bewegen, zoals met lopen of juist met zitten of liggen.
  • Pijn in de bil en langs de achterkant en zijkant van het been, soms tot in de voet of teen. Bij ernstige beknelling van een zenuwwortel kunnen er reflexen verdwijnen, stoornissen in het gevoel optreden en tintelingen aanwezig zijn, vooral in de kuit of in de voet. Ook kunnen er verlammingsverschijnselen ontstaan. Men kan dan de grote teen niet goed meer bewegen of niet goed op de hielen of op de tenen lopen. Als een zenuw bekneld is, die te maken heeft met de urineblaascontrole, is het mogelijk dat men niet meer kan plassen.
  • Zodanig pijn dat men niet meer op of neer kan. Deze pijn ontstaat als de hernia acuut optreedt.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de patiëntenfolders, onderaan de pagina.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.