Herniaoperatie

Herniaoperatie

Een hernia treedt op in de wervelkolom. Deze bestaat uit een aantal beenderen (wervels). Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven, die belangrijk zijn voor het bewegen van de wervelkolom.

Iedere tussenwervelschijf bestaat uit een stevige omhulling (de anulus fibrosus) en een weke buigzame kern (de nucleus pulposus). Wanneer de harde omhulling een zwakke plek vertoont of scheurt, kan de weke kern naar buiten puilen. Men spreekt dan van een ‘hernia nuclei pulposi’, voor het gemak afgekort tot ‘hernia’, het Latijnse woord voor uitstulping. De uitpuilende weke kern kan een zenuwwortel gaan beknellen, waardoor pijn in het been ontstaat.

De operatie vindt plaats onder totale narcose.

Op de operatiekamer wordt de narcose toegediend. Bij de operatie, wordt de uitpuilende kern weggehaald, waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt. De oorzaak van de pijn is nu verdwenen. Om de kans op herhaling te verkleinen wordt vaak ook de rest van de weke kern uit de tussenwervelschijf verwijderd. Dat de tussenwervelschijf nu geen kern meer bezit, kan geen kwaad. Hoewel de twee wervels aan weerszijden van deze leeggeruimde tussenwervelschijf nu iets minder kunnen bewegen, zijn er nog genoeg andere schijven over om de wervelkolom voldoende beweeglijkheid te geven.

In tegenstelling tot bij de hernia in de rug vindt bij een hernia in de nek de operatie plaats aan de voorzijde en wel naast en even onder de adamsappel.

U komt bij uit de narcose, terwijl u op uw rug ligt.

U verblijft een korte periode op de uitslaapkamer alvorens u weer naar de afdeling teruggaat. Het is nodig dat u nu ongeveer 6 uur op de rug blijft liggen. Zo ontstaat de minste kans op nabloeding van de wond. Daarna mag u afwisselend op de linker- en op de rechterzijde gaan liggen.

De volgende dag krijgt u zonodig hulp van de verpleegkundige bij het uit bed komen en zitten. Ook mag u onder begeleiding van de verpleegkundige gaan staan en een klein stukje lopen. Het is belangrijk dat u altijd goed rechtop en niet te lang in dezelfde houding blijft staan.

Later op de dag komt er een fysiotherapeut langs. Samen met de fysiotherapeut gaat u oefenen met bijvoorbeeld traplopen. Of u de dag na de operatie naar huis mag is afhankelijk van uw herstel. Of u voldoende bent hersteld is afhankelijk van of u zichzelf kunt verzorgen / aankleden en kunt traplopen. Uw arts bepaalt wanneer u naar huis mag.

Bij ontslag krijgt u een telefonische afspraak met de assistente mee, zonodig een afspraak voor hechtingen verwijderen na 14 dagen door de assistente op de polikliniek. Ook krijgt u een afspraak voor controle bij uw behandeld arts mee. Deze afspraak zal na 6 tot 8 weken na de operatie zijn.

Lees voor meer informatie over de behandeling en het herstel na de behandeling van een hernia in de rug folder 5508 ‘Hernia in de rug’. Meer informatie over een hernia in de nek vindt u in folder 3086 ‘Hernia in de nek’.

Bij iedere ingreep kunnen complicaties voorkomen. Gelukkig gebeurt 
het niet vaak, maar het is belangrijk dat u er van op de hoogte bent.

De complicaties bij een operatie in de rug kunnen zijn:

  • Infectie van de oppervlakkige operatiewond of van de dieper gelegen uitgeruimde tussenwervelruimte.
  • Beschadiging van de zenuwwortel. Hierdoor kan een doof gevoel of spierzwakte in voet of been ontstaan. Ook kunnen problemen met plassen of ontlasting optreden.
  • Als er voor de operatie al verlammingen en stoornissen in gevoel aanwezig waren kunnen die door de operatie tijdelijk verergeren.
  • Als er tijdens de operatie vocht lekt uit de ruggenmergszak, is drie dagen bedrust noodzakelijk.
  • Heel zelden wordt niet de juiste tussenwervelschijf uitgeruimd, maar de tussenwervelschijf net er onder of er boven. In elke situatie wordt apart bekeken wat er aan te doen is.

De complicaties bij een operatie in de nek kunnen zijn:

  • Infectie van de oppervlakkige operatiewond of van de dieper gelegen uitgeruimde tussenwervelruimte.
  • Uw slokdarm wat opgezwollen zijn, wat u merkt aan het moeilijk doorzakken van het voedsel. Het zojuist ingeslikte stukje brood blijft als het ware hangen. Dit gaat  vanzelf over, maar het kan soms even duren.
  • Pijn tussen de schouderbladen. Dit gaat vanzelf over, maar het kan soms even duren.
  • Een aantal ernstige complicaties zijn beschadigingen van slagader, stembandzenuw of slokdarm. Dit komt bijna niet voor.

Betrokken afdelingen en vakgroepen