Terug

Hoofdhuidkoeling

Kankerpatiënten worden vaak behandeld met chemotherapie, ook wel cytostatica genoemd. De chemotherapie is bedoeld om te tumor te laten slinken of na een operatie (eventueel) niet waarneembare, achtergebleven kankercellen te bestrijden. Eén van deze bijwerkingen van chemotherapie is haaruitval. Door middel van hoofdhuidkoeling kan haaruitval verminderd of soms zelfs voorkomen worden.

Chemotherapie

Een behandeling met chemotherapie kan meerdere bijwerkingen veroorzaken.

Een behandeling met chemotherapie kan meerdere bijwerkingen veroorzaken.

Eén van deze bijwerkingen is haaruitval. Ondanks dat de haaruitval tijdelijk is, wordt dit door veel patiënten als belastend ervaren en confronterend met de ziekte. Haarverlies maakt het ook voor de buitenwereld duidelijk dat iemand ziek is. Haaruitval bij chemotherapie wordt veroorzaakt doordat de haarvormende cellen door de medicijnen (cytostatica) worden beschadigd. Dit heeft invloed op de haarproductie, deze neemt af en ook wordt het haar dunner.

Hoofdhuidkoeling

Door middel van hoofdhuidkoeling kan haaruitval verminderd of soms zelfs voorkomen worden.

Door middel van hoofdhuidkoeling kan haaruitval verminderd of soms zelfs voorkomen worden.

Hoe werkt het?

De hoofdhuidkoeling zorgt ervoor dat de doorbloeding van de haarwortels minder wordt, waardoor de haarvormende cellen minder cytostatica opnemen en deze daardoor minder beschadigd worden. Ook wordt door de lagere temperatuur de schadelijke werking van de cytostatica in de haarvormende cellen verminderd.

De hoofdhuid wordt gekoeld door middel van een koelkap die op het hoofd wordt geplaatst. Deze kap is verbonden aan een koelapparaat. De temperatuur van de hoofdhuid neemt hierdoor af tot ongeveer 15-25 °C. De eerste paar minuten kunnen als koud en onaangenaam voelen. Neemt u daarom vooral een warm vest of sjaal mee.

Wanneer vindt de hoofdhuidkoeling plaats en hoe lang duurt het?

Hoofdhuidkoeling wordt toegepast vóór, tijdens en na het chemotherapie-infuus. De hoofdhuidkoeling start een half uur voor aanvang van de chemotherapie en wordt voortgezet tot 45 a 90 minuten na het einde van de chemotherapie. Hoe lang deze nakoeltijd duurt, is afhankelijk van welk type chemotherapie u krijgt. U bent dus circa 1,5 uur langer in het ziekenhuis aanwezig.

Haarverzorging

Chemotherapie kan het haar droog en breekbaar maken. Gebruik milde haarverzorgingsproducten, het haar permanenten of blonderen wordt ten zeerste afgeraden.

De avond voor of op de dag dat u chemotherapie krijgt, wast u het haar en doet er geen haarproducten in. Na de chemotherapie kunt u deze haarproducten gewoon weer gebruiken.

Resultaten

De resultaten bewijzen dat hoofdhuidkoeling de haaruitval kan beperken of zelfs voorkomen. De resultaten verschillen echter per persoon en is onder andere afhankelijk van welk soort chemobehandeling u krijgt. Hoofdhuidkoeling wordt succesvol beschouwd wanneer u tevreden bent met het haarbehoud en het dragen van een pruik of andere hoofdbedekking niet nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 50% van de behandelde patiënten tevreden is met het resultaat.

Komt u in aanmerking voor hoofdhuidkoeling?

Of u in aanmerking komt voor hoofdhuidkoeling is afhankelijk van het type chemobehandeling die u krijgt. Uw behandelend arts en casemanager kan u meer vertellen over de mogelijkheden die er voor u zijn.

Reserveren van een haarwerk.

Mocht de hoofdhuidkoeling niet het gewenste resultaat geven dan kunt u er altijd voor kiezen om een haarwerk aan te schaffen indien u hier behoefte aan heeft. Wij adviseren u dan om vooraf aan het starten met uw behandeling een haarwerkspecialist te bezoeken voor een intakegesprek. Spreek met de haarwerkspecialist af dat u het haarwerk pas koopt als de hoofdhuidkoeling niet het gewenste resultaat geeft.

Bespreek ook vooraf met de haarwerkspecialist welke kosten zij berekenen als u het haarwerk uiteindelijk niet koopt. In principe zijn er geen kosten verbonden aan een intake gesprek!

 
Voor informatie kunt u mailen met InacioA@maasstadziekenhuis.nl of  VenderbosJ@maasstadziekenhuis.nl.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.