ICSI

ICSI

ICSI is de afkorting van intracyptoplasmatische sperma-injectie en is een behandeling om zwangerschap te laten ontstaan.

De belangrijkste reden voor ICSI-behandeling is een zeer laag aantal beweeglijke zaadcellen. Ook als na twee behandelingen met IVF geen bevruchting heeft plaatsgevonden, kan de mogelijkheid van ICSI ter sprake komen.

Bij een ICSI-behandeling dient men net als bij IVF hormonen aan de vrouw toe. Deze hormonen laten in de eierstokken een groot aantal follikels (met vocht gevulde blaasjes) groeien.

In de meeste folikels bevindt zich een eicel. Na ongeveer twee weken hormoonbehandeling prikt de arts deze follikels onder echo-controle aan. De zo verkregen eicellen bevrucht men daarna in het laboratorium (één enkele zaadcel wordt via een zeer dunne naald in één eicel gebracht). Als er uit de bevruchte eicellen embryo's ontstaan, plaatst de arts die een paar dagen later in de baarmoeder. Meestal plaatst de arts één embryo in de baarmoeder. In Nederland plaatst een gynaecoloog maximaal twee embryo's in de baarmoeder. Er ontstaat dan een vergrote kans op een meerling.

Ouders die sterk naar een kind verlangen, verwelkomen meerlingen vaak met open armen. Meestal realiseren zij zich niet dat een meerlingenzwangerschap nogal eens problemen voor de kinderen met zich meebrengt. Zo komt vroeggeboorte bij tweelingen viermaal vaker voor dan bij eenlingen, en is de kans op sterfte tienmaal groter. Daarnaast hebben kinderen die te vroeg worden geboren ook meer kans op een vertraagde ontwikkeling.

Bij een ICSI onderscheiden we zes fasen.

  • fase 1: intakegesprek, onderzoek (o.a. chromosomenonderzoek bij de man) en bloedafname ter uitsluiting van enkele infectieziekten;
  • fase 2: aanmelden om te starten met de ICSI behandeling;
  • fase 3: stimulatie van de eierstokken;
  • fase 4: aanprikken van de eicelblaasjes;
  • fase 5: bevruchting in het laboratorium;
  • fase 6: terugplaatsing van het embryo.

.

Bij sommige mannen vindt men geen enkele zaadcel in het ejaculaat.

Verstopping van de zaadleiders is een van de oorzaken. In andere gevallen produceren de teelballen geen of te weinig zaadcellen. Als de zaadleider verstopt is, kunnen zaadcellen via een eenvoudig ingreep uit de bijbal worden geaspireerd.

De techniek MESA is de afkorting van de microchirurgische epididymale sperma-aspiratie en vindt plaats onder lokale verdoving. De bevruchting van de eicel gebeurt door middel van ICSI omdat zowel het aantal als de kwaliteit van de zaadcellen onvoldoende zijn voor IVF.

De techniek TESE wordt uitgevoerd bij mannen die geen zaadcellen in het ejaculaat hebben.

De techniek TESE wordt uitgevoerd bij mannen die geen zaadcellen in het ejaculaat hebben. Het is een chirurgische ingreep waarbij zaadcellen uit de teelbal worden gehaald. Een oorzaak kan verstopping van de zaadleiders zijn. In andere gevallen produceren de teelballen geen of te weinig zaadcellen. Wanneer de teelballen weinig zaadcellen aanmaken, kan men toch enkele zaadcellen aantreffen in de zaadbuisjes. Om deze zaadcellen te gebruiken moet men een of meerdere stukjes weefsel uit de teelbal halen. Dat weefsel wordt meestal ingevroren om meerdere IVF-ICSI pogingen mogelijk te maken.

Een TESE vindt in dagbehandeling onder algehele verdoving plaats. De bevruchting van de eicel gebeurt door middel van ICSI met behulp van ontdooid TESE materiaal.

Betrokken afdelingen en vakgroepen