Terug

Mohs micrografische chirurgie

In het Maasstad Ziekenhuis wordt in sommige gevallen Mohs micrografische chirurgie toegepast bij de behandeling van huidkanker.

Hoe gaat Mohs micrografische chirurgie in zijn werk?

Dit is een methode om verdachte huidplekjes te verwijderen. Bij deze operatie verwijderen dermatologen de huidkanker chirurgisch.

Dit is een methode om verdachte huidplekjes te verwijderen. Bij deze operatie verwijderen dermatologen de huidkanker chirurgisch.

Ze sparen bij deze behandeling zoveel mogelijk huid. Het weggehaalde stukje weefsel wordt direct onder een microscoop bekeken. De dermatoloog controleert of alle huidkanker is verwijderd. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:

  1. De huidkanker is niet helemaal verwijderd. Een extra stukje huid wordt verwijderd en opnieuw onderzocht. Dit wordt herhaald tot het weefsel helemaal vrij van huidkanker is.
  2. De huidkanker is volledig verwijderd.

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Is de wond vrij van tumor, dan wordt deze netjes gesloten. De behandeling kan een paar uren duren, afhankelijk van hoe vaak er opnieuw een stukje moet worden weggenomen en gecontroleerd.

De voordelen van behandeling met Mohs micrografische chirurgie:

  • U ontvangt op één dag zowel de behandeling als de uitslag.
  • U kunt ervan uitgaan dat de huidkanker in zijn geheel verwijderd is.
  • Het verkleint de kans op terugkeer van de kanker aanzienlijk.
  • Er blijft zoveel mogelijk huid bij u bespaard.

Wanneer wordt Mohs micrografische chirurgie toegepast?

Deze manier van het verwijderen van huidkanker wordt veelal toegepast als tumoren op een moeilijke plaats in het gelaat, groter of moeilijk afgrensbaar zijn. In principe komen voornamelijk basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen hiervoor in aanmerking.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.