Terug

NIDCAP

NIDCAP is de afkorting van Newborn Individualized Development Care and Asssessment Program. Daarmee wordt gedoeld op individuele ontwikkelingszorg voor pasgeborenen. Met andere woorden: door het gedrag van de pasgeborene te observeren en te interpreteren, kan er een individueel zorgplan gemaakt worden met daarin de sterke en zwakke kanten van de baby. Zo kan de baby ondersteund worden om zichzelf te kunnen reguleren en daar waar nodig gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen. Omdat het een individueel programma is, speelt het volledig in op de persoonlijke behoeften van de baby. Ook de ouders spelen een grote rol bij de invulling van de zorg.

Waarom NIDCAP?

De belangrijkste doelen van de NIDCAP-methode zijn het verminderen van stress bij het kind, de ontwikkeling stimuleren en de band tussen kind en ouders bevorderen....

De belangrijkste doelen van de NIDCAP-methode zijn het verminderen van stress bij het kind, de ontwikkeling stimuleren en de band tussen kind en ouders bevorderen.

Te vroeg geboren baby's hadden eigenlijk nog een tijdje in de baarmoeder moeten blijven: een warme en comfortabele omgeving met gedempt licht en geluid. Een omgeving waarin het kind zich in een gebogen houding vrij kan bewegen, begrensd door de zachte baarmoederwand. Deze natuurlijke omgeving is nooit te evenaren op een neonatologie-afdeling. Ze kan echter wel dienen als uitgangspunt bij de verzorging en behandeling van de baby's.

Voor meer informatie: Folder NIDCAP - ontwikkelingsgerichte zorg

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.