Nierfalentraject

Nierfalentraject

De nefroloog meldt een patiënt aan voor het nierfalentraject als de restfunctie van de nieren minder wordt dan 20 tot 25 procent.

Na de aanmelding van de nefroloog plant het nierfalenteam meerdere afspraken met de patiënt in met als doel:

  • De restfunctie die de nieren nog hebben zolang mogelijk stabiel te houden.
  • Ondersteuning bieden bij de veranderingen die ontstaan.
  • Voorlichting geven over nierfunctie vervangende behandelingen.
  • Begeleiding geven bij het maken van een keuze voor de juiste behandeling.
  • Vroegtijdige onderzoeken ter voorbereiding op een niertransplantatie.

De verschillende leden van het nierfalenteam werken samen om met de patiënt naar deze doelen toe te werken. Hierin heeft iedere discipline een eigen werkwijze en eigen taken om zo met de patiënt deze doelen na te streven.

Er zijn verschillende zorgverleners die de patiënt begeleiden tijdens het nierfalentraject.

Nefrologen en verpleegkundig specialisten

De nefrologen en verpleegkundig specialisten begeleiden de patiënt bij de medische controles op de polikliniek. Zij dragen zorg voor het op het juiste moment inschakelen van de afdelingen in het nierfalentraject en zijn eindverantwoordelijk voor de geboden medische zorg. Er wordt altijd met u gekeken naar de mogelijkheden voor transplantatie, dialyse of conservatieve behandeling.

Transplantatiecoördinator

De transplantatiecoördinator is verantwoordelijk voor het geven van de juiste informatie aan zowel de nierpatiënt als zijn/haar eventuele donor. Zij is ook verantwoordelijk voor het voorbereidingstraject dat moet worden ingezet en heeft nauwe contacten met het Erasmus Medisch Centrum, ons transplantatieziekenhuis. De voorlichting en voorbereiding vindt voor een groot deel in het Maasstad Ziekenhuis plaats, waar mogelijk gecombineerd met andere afspraken.

Medisch maatschappelijk werker

De medisch maatschappelijk werker biedt thuis bij de patiënt voorlichting aan patiënt en familieleden. De gevolgen van ziekte en behandeling voor de patiënt en zijn naasten op lichamelijk, sociaal en mentaal gebied worden besproken. Net als de behandelopties, zoals peritoneale dialyse, hemodialyse, transplantatie en nierdonatie. Waarbij alle voor- en nadelen en risico's voor de betrokkenen aan de orde komen.

Nierfalenverpleegkundige

De nierfalenverpleegkundigen nodigen u, aansluitend aan de eerste afspraak met maatschappelijk werk, uit voor een gesprek over peritoneale dialyse en hemodialyse, wat thuis als in het ziekenhuis kan worden gedaan.

Diëtiste

De diëtiste nodigt u ook uit, vaak in combinatie met een andere afspraak, om uw dieet met u te bespreken. Dit doet de diëtiste aan de hand van uw bloeduitslagen. De diëtiste geeft uitleg of adviseert aanpassingen waar nodig.

Gezamenlijk overleg

In een gezamenlijk overleg (MDO) tussen alle afdelingen binnen het nierfalentraject worden de keuze van patiënt, het advies van de nefroloog en de situatie besproken. De bedoeling is om aansluitend aan de voorlichting deze keuze te bespreken en minimaal 1 keer per jaar de stand van zaken met elkaar te bespreken.

Betrokken afdelingen en vakgroepen