Als het nodig is, worden de onderstaande operatietechnieken gecombineerd, zodat u in 1 keer volledig voor de spataderen bent behandeld.
Operatieve behandelmethoden spataderen
Operatieve behandelmethoden spataderen
Er zijn verschillende operaties mogelijk bij spataderen. Welke operatie voor u de juiste keuze is, wordt aan de hand van het lichamelijk onderzoek en het duplex onderzoek met u besproken.
Convolutectomie volgens Müller
Spataderen kunnen via kleine huidsneetjes verwijderd worden. Na het maken van huidsneetjes van 5 mm wordt met een klein haakje de spatader verwijderd.
Met deze techniek wordt een zeer goed cosmetisch resultaat verkregen.
Crossectomie
Als er een kleplekkage is van de oppervlakkige ader, kan een operatie aangewezen zijn om deze te onderbreken. Dit komt voor bij de monding van de oppervlakkige ader, in de diepe ader in de lies en in de knieholte.
Via een snede in de lies van ongeveer drie tot vier centimeter of een snede in de knieholte van twee tot drie centimeter wordt deze verbinding onderbroken.
Strippen
Het strippen van de ader aan de binnenzijde van het been is de meest toegepaste operatieve behandeling van spataderen.
Hierbij wordt een snede in de lies en aan de binnenzijde van de knie gemaakt, waarna de stamader aan de binnenzijde van het been wordt verwijderd. Deze techniek wordt over het algemeen tegelijk uitgevoerd met de crossectomie.
Perforantectomie
Soms ontstaan spataderen door een lekkage vanuit verbindingen van de oppervlakkige ader met de diepe ader aan de binnenzijde van het been.
De plek waar deze verbinding zit, wordt aangetekend voor de operatie met duplex onderzoek op de dag voor of van operatie. Op de aangeven plek wordt via een kleine snede de verbinding verbroken.
Voor de opname
Op de polikliniek krijgt u steunkousen mee. U wordt voor de operatiedatum op het spreekuur van de anesthesioloog verwacht. Deze zal u onderzoeken en eventueel een hartfilmpje laten maken of bloed laten afnemen.
Dit gebeurt om complicaties na operatie te beperken. Met de anesthesioloog bespreekt u ook wat voor u de beste vorm van verdoving is: een ‘ruggenprik’ of narcose.
De dag van opname
Vrijwel alle spataderoperaties worden in dagbehandeling uitgevoerd.
Als u medicijnen gebruikt, neemt u deze dan mee bij opname. Voor een operatie moet u nuchter blijven. Volg hiervoor de instructies van de anesthesioloog op.
Op de afdeling
Voordat u naar de operatiekamer gaat, komt de arts bij u op de afdeling langs om de spataderen te markeren.
Kijkt u goed mee, zodat alle spataderen gemarkeerd worden.
Nazorg van spataderoperaties in dagbehandeling
Na de behandeling houdt u bedrust op de verpleegafdeling tot de verdoving is uitgewerkt. U mag normaal eten en drinken.
Wanneer u geürineerd heeft en er geen complicaties zijn, mag u naar huis.
Op de operatiekamer krijgt u een drukverband om het been dat u na 24 uur thuis kunt verwijderen. Daarna draagt u tot twee weken na de behandeling de steunkous. De wond wordt binnenwaarts gehecht met oplosbaar garen en de huid wordt geplakt. Na de operatie hoeven geen hechtingen verwijderd te worden. Langdurig stilstaan of zitten moet u proberen te vermijden. In beweging blijven bevordert de afvoer van de afvalstoffen na de behandeling. Zwaar werk of intensief sporten wordt gedurende de eerste weken na behandeling ontraden. Bij pijn adviseren wij u tijdig pijnstillers in te nemen (paracetamol).
Complicaties
Een enkele maal treden complicaties op na de operatie zoals een wondinfectie, trombosebeen of een bloeding.
Neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie of in het weekend de Spoedeisende Hulp.